Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.5.2024

Alumni: Insinööriksi valmistunut Senni Pirilä työllistyi kätevästi kotinsa naapuriyritykseen

Kemiantekniikan opinnot avasivat ovia Senni Pirilälle jo opintojen aikana. Pirilän kotipaikkakunnalta Uudestakaupungista on pystynyt hoitamaan niin monimuoto-opinnot kuin löytämään työpaikankin.

Teksti: Mari Loikkanen, kuva: Henni Välimaa

Uusikaupunkilainen Senni Pirilä innostui laatuasioista työskennellessään elintarvikealan yrityksessä myynnin ja laadun sihteerinä. 

─ Olin käynyt ammattikoulussa liiketalouden perustutkinnon ja siirryttyäni sieltä työelämään, laatuasiat veivät mennessään. Päätin hakea Turun AMK:hon opiskelemaan kemiantekniikan insinööriksi, Pirilä kertoo.

Hän pääsi ensimmäisellä yrittämällä sisään. Opinnot hän suoritti monimuotototeutuksena, joka mahdollisti työssäkäynnin opintojen ohella. Lähiopetusta hänellä oli 2─3 kertaa kuukaudessa ja muutoin opetus tapahtui etänä.

─ Monimuotoratkaisu on loistava työssä käymisen kannalta. Suoritin opinnot Uudenkaupungin Kalannista käsin, sillä minulla on täällä kaikki: perhe ja ystävät, enkä nähnyt syytä muuttaa Turkuun.

Pirilä työskenteli koko ajan opintojen ohella. Ensimmäinen opiskeluvuosi oli hänestä rankin puristus, sillä tekemisen aikataulutus haki vielä uomiaan.

─ Tajusin, että pitää hiukan himmata, enkä voi tavoitella täydellisyyttä. Lopulta löytyikin rutiini ja tasapaino kaikelle tekemiselle sen ensimmäisen vuoden jälkeen, hän kuvailee. 

Työpaikka löytyi läheltä

Kemiantekniikan opintojen puolivälissä Pirilä meni työharjoitteluun Vahterukselle laadun osastolle. Vahterus sijaitsi hänen silloisesta kodistaan Kalannissa kätevästi 500 metrin päässä ja Pirilä oli kuullut yrityksestä paljon hyvää.

Vahterus valmistaa lämmönsiirtimiä muun muassa kylmälaite-, laiva- ja prosessiteollisuuteen. Lämmönsiirtimiä käytetään esimerkiksi jäähdyttämään jäähalleja. Yrityksen asiakaskunta on pääsääntöisesti ulkomailla ja työskentelykieli on englanti. 

Pirilän harjoittelu kesti kaksi kuukautta. Viikkoa ennen harjoittelun päättymistä hänelle tarjottiin vakituista työpaikkaa After sales -insinöörinä.

─ Sain Vahterukselta työpaikan jo ennen kuin valmistuin ja jatkoin sitten opintoja edelleen työn ohella.

Pirilän mielestä parasta hänen työssään on vaihtelevuus. Koskaan ei ole samanlaista päivää, vaan työtehtäviä on yhtä monta kuin asiakastakin. Lämmönsiirtimet suunnitellaan ja kootaan jokaista asiakasta varten yksilöidysti. Pirilä työskentelee asiakaspalvelukeskuksessa neuvoen ja tukien asiakkaita eri tilanteissa. 

─ Koen, että kemiantekniikka oli hyvä valinta ja opinnot ovat kokonaisuudessaan tukeneet työelämää. Teknillinen näkemys on tullut opintojen myötä, Pirilä sanoo.

Työnantaja tuki kouluttautumista

Pirilä kertoo saaneensa tukea ja joustoa työnantajalta opintojen suuntaan. Hän valmistui vuonna 2023 kemiantekniikan insinööriksi. Pirilä kokeekin, että Vahteruksella satsataan työntekijöiden kouluttautumiseen. Yrityksellä on noin 450 työntekijää Suomessa.

─ Täällä on aivan loistava työporukka, tosiammattilaisia, joiden kanssa on huippua tehdä töitä. Aloittaessani koin, etten tiedä koko alasta, mutta työpari otti hyvin vastaan ja aina jaksoi auttaa ja ohjata. Työelämä opettaa.

Pirilän kokemuksen mukaan Uudenkaupungin seudulla on runsaasti töitä tarjolla insinöörille. Seudulta löytyykin isoja yrityksiä, jotka työllistävät merkittävästi. Pirilän toiveena oli löytää työpaikka juuri Uudestakaupungista ja toive toteutui.

─ Olen ajatellut, että haluan katsella näitä maisemia koko ikäni. Uudessakaupungissa on muutenkin hyvä asua, koska täällä on rauhallista ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Arvostan sitä, että luonto on lähellä eikä ole liian suurta hälinää, hän kuvailee.

Opinnäytetyö Ukipolikselle

Pirilä on yksi Vakka-Suomen Nuorkauppakamarin perustajajäsenistä. Sen tavoitteena on kehittää Vakka-Suomen aluetta ja lisätä verkostoitumista. Nuorkauppakamari tekee projekteja yrityksille ja antaa apua markkinointiin. Pirilä haluaa olla osana kehittämässä Vakka-Suomea alueena.

Opinnäytetyönsä Pirilä teki kehittämisorganisaatio Ukipolikselle. Työssä hän selvitti, miten biokaasua voidaan hyödyntää teollisuuden energiaratkaisuna. Pirilästä opinnäytetyötä oli erityisen antoisa tehdä, koska se oli päänavaus aiheen selvittelyyn.

Biokaasujalostus on Suomessa yhä pientä ja tietoa on Pirilän mukaan vähän. Opinnäytetyössä selvitettiin laitevaihtoehtoja biokaasun käyttöönottoon teollisuusalan yrityksissä sekä kuljetuksen ja logistiikan vaihtoehtoja. Lisäksi siinä tarkasteltiin investointikustannuksia laitteille. 

─ Esitin lopputuloksen tilaisuudessa, jossa oli paikalla alan suomalaiset ammattilaiset ja sain loistavaa palautetta, että tästä he pääsevät jatkamaan hienosti eteenpäin, hän iloitsee.

Artikkeli on osa Osaajia maakuntaan -hanketta.