Itsensä kehittäminen motivoi – Alumni Eija Rantala suunnittelee teitä Destialla
Kiinnostus tekniikkaan oli kytenyt Rantalan mielessä jo pitkään, mutta vasta muutaman työvuoden jälkeen päätti hän kouluttautua rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi.
Teksti ja kuva: Siiri Welling
Eija Rantala oli pienestä pitäen ollut kiinnostunut tekniikasta ja teknisistä asioista. Silti hän lukion jälkeen päätyi opiskelemaan fysiikkaa.
– En oikein tiennyt, että mitä haluan tehdä elämässä, ja myös selkeä visio puuttui. Pääsin helposti opiskelemana fysiikkaa, ja onhan se aiheena todella mielenkiintoinen. Mutta ala ei kuitenkaan tuntunut omalta, eikä esimerkiksi opettajan ura kiinnostanut, kertoo Rantala.
Fysiikan opinnot jäivät kesken. Rantala teki erilaisia töitä, esimerkiksi turvallisuusalalla. Hän nautti työstään, mutta muutaman vuoden kuluttua hän koki haluavansa tehdä jotain muuta.
– Aikaisempi työni turvallisuusalalla oli sekin mielenkiintoista, mutta koin, että ala ei enää pystynyt tarjoamaan mitään uutta. Siksi ylipäätään halusin koulutuksen. Mietin, että olen aina ollut tekevä ihminen, ja haluaisin tehdä töitä osittain myös itsenäisesti. Pelkkään asiakaspalveluun en halunnut lähteä.
Tutkittuaan eri koulutusvaihtoehtoja päätyi Rantala hakemaan Turun ammattikorkeakoulun rakennus- ja yhdyskuntainsinöörin koulutuspaikkaa. Hän pääsi sisään, eikä ole katunut lainkaan.
– En hakenut edes opiskelemaan minnekään muualle kuin rakennuspuolelle. Alun perin mietin, että kiinteistöpuolen suuntaus voisi sopia minulle rakentamista paremmin, mutta vasta suuntausvaihtoehtojen edessä tajusin infrapuolen mahdollisuudet, muistelee Rantala.
Myöhemmin Rantala on pohtinut, että olisi voinut jo heti lukion jälkeen suuntautua suoraan insinööriopintojen pariin, jos olisi vain tiennyt niiden olemassaolosta. Keski-Suomesta kotoisin oleva Rantala ei tosin edes muista, että lähialueella olisi ollut nimenomaan infrapuolen korkeakoulutusta, tai ainakaan sitä ei mainostettu siten.
Ensimmäiset rakennus- ja yhdyskuntainsinöörin opintovuodet koostuivat perusopinnoista, ja vasta niiden jälkeen ”päästiin itse asiaan”. Infrapuolen kursseissa oli mukana konkretiaa ja käytännön asioita. Esimerkiksi suunnitelmia tehtiin harjoitustöinä. Tällä hetkellä infra-ala on suuntautunut paljon tietomallinnukseen, jota ei Rantalan opintojen aikaan paljon juuri opetettu.
– Opinnot antoivat hyvän pohjan työelämään. Opetuksen taso oli laadukasta ja löysin itselleni mielenkiintoisen ammatin ja alan. Lisäksi infrapuolen ryhmä oli melko pieni, ja meistä hitsautui tiivis ryhmä, kertoo Rantala.
Heti töihin
Rantala valmistui suunnitellussa ajassa vuonna 2017 rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi. Hän työllistyi valmistuttuaan infrasuunnittelijaksi ja työskentelee nykyään Destialla. Destia on Suomen suurin infra-alan palveluyhtiö, ja osa kansainvälistä Colas-konsernia. Destialla suunnitellaan, rakennetaan ja ylläpidetään yhteiskunnan ja kaupunkien merkittäviä osia kuten sähköverkkoja, siltoja, teitä ja ratoja. Rantala itse tekee töitä erityisesti katu- ja vesihuoltosuunnittelun parissa, mutta on mukana myös tiesuunnittelun projekteissa. Rantala kertoo, että Destialla on hyvät mahdollisuudet kehittyä suunnittelijana.
– Mehän toteutamme suunnittelun lisäksi usein myös itse rakentamisen. Kun suunnittelu- ja toteutushankkeissa pääsee tekemään töitä yhdessä urakoitsijan kanssa, voi suoraan saada palautetta suunnitelmista ja myös nähdä suunnitelmiensa toteutuksen. Destia toteuttaa myös paljon itseäni kiinnostavia tiepuolen hankkeita, minkä lisäksi yrityksellä on vahvaa tietomalliosaamista. Lisäksi pääsen itse halutessani mukaan uusiin ja kiinnostaviin projekteihin, joissa pääsee oppimaan taas uutta, sanoo Rantala.
Rantala on myös saanut halutessaan lisäkoulutusta. Tällä hetkellä hän opiskelee ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Hämeen ammattikorkeakoulussa, ja viime syksynä hän osallistui Tampereen yliopiston järjestämälle ratasuunnitteluun liittyvälle opintokokonaisuudelle.
– Itselleni motivoivaa on se, että meillä suhtaudutaan tosi positiivisesti juuri kehittämiseen. Olen itse ihminen, joka haluaa kehittää asioita, jos joku ei toimi tai jos löytyy eri tapa tehdä. Tällä hetkellä olen urallani hyvässä tilanteessa, ja haluan jatkossa kehittyä asiantuntijana itseäni kiinnostavissa asioissa, päättää Rantala.