Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.12.2022
Vanhan mies ja nainen istuvat penkillä katselemassa maisemaa.

Vanhustyön koulutukseen kehitettiin uusi toimintamalli

Ennusteiden mukaan iäkkäiden määrä kasvaa. Siksi yhteiskunnan on mukauduttava iäkkäämmän väestön tarpeisiin. Jotta niihin pystytään vastaamaan, tarvitaan monipuolista erityisosaamista. Tällä hetkellä osaavasta henkilöstöstä on pulaa. Turun AMK:ssa pyritään vastaamaan tähän tutkimus- ja kehittämistyöllä sekä kehittämällä sairaanhoitajakoulutusta.

Teksti: Saija Vanhanen

Ikäihmisten ja muistisairaiden ikäihmisten määrä lisääntyy. Heidän avun tarpeensa kasvaa erityisesti viimeisinä elinvuosina. Kun kotona asuminen ei onnistu intensiivisen kotihoidon turvin, joudutaan turvautumaan kodin ulkopuoliseen hoitoon. Hoidon ja huolenpidon tulee tapahtua mahdollisimman kodinomaisessa ympäristössä. Hoidon toteutuksessa tarvitaan syvällistä tietoa ja tuntemusta ikäihmisistä.

Gerontologisen erityisosaamisen saatavuus on heikentynyt vuodesta 2016, osaavasta henkilöstöstä on huutava pula. Jotta lisääntyvään avuntarpeeseen pystytään vastaamaan, pitää kasvattaa osaavan henkilöstön määrää ja kehittää koulutusta. Turun ammattikorkeakoulussa (AMK) tähän vastataan kehittämällä gerontologista koulutusta.

Turvataan erityisosaaminen ikäihmisten parissa

Vanhustyön osaamisen turvaamiseksi Turun AMK:ssa aloitettiin gerontologisen asiantuntijuuden koulutus syksyllä 2020 ylemmän ammattikorkeakoulun tutkintona. Kehittämistoiminta vanhustyön parissa lisääntyi ja nyt myös sairaanhoidon koulutusta lähdettiin ideoimaan aivan uudella tavalla. Syntyi uusi toimintamalli.

Salon IoT-Campukselle perustettiin Salon kaupungin Campuskoti Merihelmi, ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö ikäihmisille.  Siellä työskentelee 30 Salon kaupungin hoitohenkilöstöön kuuluvaa. Toiminnasta uudenlaisen tekee se, että Turun AMK:n Salon kampuksen sairaanhoitajaopiskelijat suorittavat ensimmäisen puoli vuotta opiskellen ja harjoitellen hoitamisen perusteita yksikössä.  

- Ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat aluksi kaksi viikkoa perehdytyksessä, sen jälkeen he aloittavat työt Campuskodissa kahdessa vuorossa. Opetus ja teoria limittyvät koko ajan toisiinsa, toimitaan tiimioppimisen mallilla.

- Mallissa opiskelija harjoittelee hoitotyöhön liittyvää päätöksentekoa, saa vastuuta ja oppii työelämätaitoja, mainitsee lehtori Sari Mäkinen

Hän on mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa mallia Salossa yhdessä lehtoreiden Anu Nousiaisen, Sirpa Nikusen ja Henna Lehtolan sekä koulutus- ja tutkimuspäällikkö Riitta-Liisa Lakanmaan, yliopettaja Tiina Pelanderin ja liiketoimintavastaava Susanna Mörtin kanssa.

Marraskuun alusta yksikköön ovat asettuneet ensimmäiset asukkaat. Tammikuussa 35 sairaanhoitajaopiskelijaa aloittaa opinnot siellä.

Henkilöstö on ohjauksessa mukana

Salon kaupungin palkkaamalta henkilökunnalta toivottiin kehittämis- ja ohjausosaamista sekä kokemusta. He ovat mukana tukemassa opiskelijoiden oppimista ammatillisuuteen, ikäihmisten kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen.

- Puolen vuoden työskentely- ja opetusjakso näyttää hoitajille, opettajille ja opiskelijoille, miten opiskelijat kehittyvät ja näkevät vanhustyön merkityksen. Viikoittain käydään reflektiokeskustelu, jossa henkilöstö, opettajat, opiskelijat sekä asukkaat käyvät läpi menneen viikon toimintaa, Mäkinen kuvaa.

Henkilökunta on innoissaan ja motivoituneita kehittämään toimintaa. Kaikki toivovat, että opiskelijat näkevät vanhustyön eri tavalla, että alalle kannattaa hakea ja siellä pysyä.

Lisää kehittämistoimenpiteitä on tulossa

Koulutuksen kehittämisen takana on Arvokas vanhuus -tutkimusryhmä. Koulutuksen kehittäminen ja osaamiseen panostaminen halutaan turvata jatkossakin. Tutkimus- ja hanketyötä tätä varten tehdään koko ajan.

- Monet kehittämisideamme liittyvät parhaillaan hoivakotiin. Olemme muun muassa yhdistämässä teknologian testausta hoivakodin toimintaan. Lisäksi käynnissä on tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeita etäkotihoidon kehittämiseen ja tutkimiseen liittyen. 

- Toimintamme on muutenkin nopeasti laajentumassa. Tutkimus- ja kehittämis- sekä opetustoiminnan osaamista tulemme kasvattamaan, mainitsee yliopettaja Sini Eloranta.

Kuvassa Sini Eloranta, Sari Mäkinen, Nina Rantalaiho-Kulo ja Maika Kummel

Lue lisää: Campuskoti Merihelmi tukee hoitotyön opiskelijoiden osaamisen kasvua Salon IoT Campuksella

 

Tutustu Arvokas vanhuus -tutkimusryhmään