Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.11.2022

Syötävän hyvää hävikkiruoka-aineista - opiskelijat kehittivät uusia ruokainnovaatioita hävikkiperunasta

Vaikka peruna ei olisi muotovalio eikä kelpaisi kaupan myyntilaariin, se voi olla silti arvokasta ruoanvalmistukseen. Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston elintarviketekniikan opiskelijat sekä maahanmuuttajaopiskelijat kehittivät uusia ruokainnovaatioita hävikkiperunasta.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen

Tuotekehityskurssin opiskelijat rakensivat uusia makumaailmoja perunasta osana EU:n Leader-ohjelman tuella toteutettavaa ”Syötävän hyvä” -hanketta. Tavoitteena on edistää hävikkiruoka-aineiden hyötykäyttöä ja jatkojalostusta sekä maahanmuuttajien kotoutumista ja tutustumista työelämään käytännön tekemisen kautta. 

Esteettisistä ja rakenteellisista syistä myyntiin kelpaamattomat perunat päätyvät esimerkiksi biokaasun tuotantoon sekä rehuksi. 

Tuotekehityskurssilla opiskelijat kehittivät muun muassa seuraavat tuotteet:
•    potatocurry (hävikkiperunaa 37%)
•    crispy potato-pumpkin soup (hävikkiperunaa 36%)
•    fried potatolings (hävikkiperuna 90%)
•    potato rings – peruna”donitsit”
•    pottudippi (hävikkiperuna 67%)
•    pottupulla (hävikkiperuna 37%)
•    kasvisrösti

Materiaalitekniikan opiskelijat suunnittelivat tuotteille myös myyntipakkauksia.

Hankkeen resepteistä kootaan keväällä julkaistava reseptikirjanen sekä tehdään markkinatutkimusta aiheen tiimoilta.

Syötävän hyvä -hanketta toteuttavat Turun AMK, Turun yliopisto, Ukipolis Oy ja Lounais-Suomen Koulutus Oy Noviedu EU:n Leader-ohjelman tuella.