Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.11.2022

Osallistava demokratia osaksi päätöksentekoa – Turun AMK:n projekti vaikuttamassa EU-tason politiikkaan

Turun AMK:n koordinoima CoSIE-projekti pyrki osallistamaan erilaisten palvelujen käyttäjiä julkisen sektorin kehittämistyöhön. Nyt Euroopan talous- ja sosiaalikomitea suosittelee EU:n komissiota tarttumaan aiheeseen.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) on tehnyt oma-aloitteisen lausuntonsa yleishyödyllisten palvelujen yhteiskehittämisestä osallistavamman demokratian edistämiseksi.   

Lausuntoon on vaikuttanut merkittävästi Turun ammattikorkeakoulun vuosi sitten päättynyt kansainvälinen CoSIE-projekti ( Co-creation of Service Innovation in Europe ). Se oli EU:n Horizon2020-rahoitteinen projekti, jossa pyrittiin saamaan kokemusasiantuntijat eli tavalliset ihmiset mukaan julkisten palvelujen kehittämiseen.   

– On suuri asia, että ETSK on ottanut CoSIEn tulokset agendalleen ja lähtenyt viemään sanomaa eteenpäin, jotta projektin vaikutus laajenisi toden teolla koskemaan koko Eurooppaa, sanoo CoSIE-hankkeen sisällöllinen johtaja ja Turun AMK:n yliopettaja, dosentti Heli Aramo-Immonen.  

– Käytännössä CoSIE pyrki siihen, että jo palveluita suunniteltaessa otettaisiin alueen asukkaat laajemmin mukaan kehittämiseen jo heti alkuvaiheessa. Yleensä varsinkin itäisessä Euroopassa asukkaita on kuultu vasta jälkikäteen, joten CoSIEn tarkoitus oli nimenomaan kääntää päälaelleen koko tämä käytäntö, sanoo Turun AMK:n erityisasiantuntija ja CoSIE-projektin projektipäällikkö Anita Narbro.  

Tavoitteena vaikuttaa koko EU:n politiikkaan  

Syyskuussa allekirjoitetun ETSK:n lausunnon mukaan kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden ja kansalaisten suoraan toteuttama yleishyödyllisten palvelujen yhteiskehittäminen on yksi tehokkaimmista välineistä osallistavan demokratian edistämiseksi ja Euroopan yhdentymisen vahvistamiseksi. Lausunnon mukaan kriisitilanteet, kuten Venäjän hyökkäys Ukrainaan, korostavat kansalaisyhteiskunnan tärkeää roolia.   

ETSK ehdottaakin, että Euroopan komissio tarttuu lausuntoon ja laatisi välineistön, jonka avulla EU:n valtiolliset, alueelliset ja paikalliset viranomaiset voisivat hyödyntää yhteiskehittämismallia. Tämän työkalupaketin perusteella ETSK suosittelee lisäneuvottelujen käynnistämisen, minkä jälkeen komissio voisi tehdä lainsäädäntöesityksen.   

Lisäksi ETSK perustaa EU:n tasolla ajatusten ja hyvien käytäntöjen vaihtoa varten alan foorumin, jossa on mukana kansalaisyhteiskunnan organisaatioita, korkeakouluja ja tutkimushankkeita.   

– ETSK:n oma-aloitteisen julkilausuman seuraava askel on vaikuttaa koko EU:n poliittiseen maisemaan. Päätavoitteena on saada osallistava demokratia-ajattelu tasolle, jossa tälle aloitteelle osoitetaan enemmän resursseja, Narbro sanoo.  

Turussa pilotoitiin kohtaamiskoulutusta  

CoSIE-projektiin osallistui yhteensä 24 eri tahoa kymmenestä eri maasta, ja jokaisella osallistujamaalla oli oma näkökulmansa julkisen sektorin kehittämistyöhön. Suomen pilotissa Tukenasi ry:n Nuorten raati kehitti yhdessä Turun ammattikorkeakoulun kanssa kohtaamiskoulutuksen nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Unkarissa puolestaan keskityttiin maaseudun köyhien kylien asukkaiden omavaraisuuden kehittämiseen. Italiassa kehitettiin ja otettiin käyttöön mobiilineuvola -tyyppinen älypuhelinratkaisu lasten ylipainon vähentämiseen. Jokaisessa pilotissa asiaa tai ongelmaa lähestyttiin osallistamalla kohderyhmää tai ottamalla muutoin palvelun käyttäjät mukaan kehittämiseen.   

Projekti päättyi vuonna 2021 ja sen rahoitus oli lähes viisi miljoonaa euroa.  

Lue lisää:  Turun korkeakoulut tehostavat EU-rahoituksen hankintaa ja EU-vaikuttamista

Tutustu tutkimusryhmään!

CoSIE-projektia koordinoi Turun ammattikorkeakoulun Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmä.