Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.8.2022

Turun AMK vastaa kyberturvallisuusalan osaajapulaan koulutuksilla

Syksyn yhteishaussa on mahdollista hakeutua kyberturvallisuuden Master- eli YAMK-koulutukseen.

Teksti: Siiri Welling 

Liikenne- ja viestintäministeriön alaisuudessa toimivan valtion kyberturvallisuusjohtajan tilaamassa ja Jyväskylän yliopiston vetämässä hankkeessa selvitettiin laaja-alaisesti kyberturvallisuuden koulutusohjelmien muutostarpeita kaikilla koulutusasteilla. Hankkeen vasta julkaistun raportin mukaan uusia kyberturvallisuuden ammattilaisia tarvitaan lähivuosina lisää jopa noin 6 000–13 000 eri osa-alueille. Turun ammattikorkeakoulu vastaa osaajapulaan lisäämällä kyberturvallisuutta perustutkintona opiskelevien määrää ja tarjoamalla lisää koulutusmahdollisuuksia.  

– Tänä syksynä alkaa yhteinen kyberturvallisuuden koulutus, joka on suunnattu tieto- ja viestintätekniikan insinööreille ja IT-tradenomeille. Yhteensä opiskelijoita on noin 70. Muutama vuosi sitten aloittavia oli 30, eli olemme nyt muutamassa vuodessa tuplanneet aloittavien määrän, sanoo Turun ammattikorkeakoulun yliopettaja ja tutkimusvastaava Jarkko Paavola.  

Syksyn yhteishaussa on puolestaan mahdollista hakeutua kyberturvallisuuden Master-koulutuksiin. Kyberturvallisuuden ylemmillä korkeakoulututkinnolla vastataan Varsinais-Suomen alueen kysyntään.  

Koulutuksissa perehdytään keskeisiin organisaation kyberturvallisuuteen vaikuttaviin haasteisiin, kuten kyberturvallisuuden riskien hallintaan ja johtamiseen sekä teknisten toteutusten suunnitteluun ja toteutukseen. Kyberturvallisuuden Master-koulutuksiin voivat hakea sekä  insinöörit että tietojenkäsittelyn tradenomit.  

– Kokonaisuudessaan haluamme tarjota laajan ymmärryksen kyberturvallisuuteen, sekä hallinnolliselta että tekniseltä näkökulmalta, sanoo Paavola.

Kyberturvallisuuden YAMK-tutkintojen lisäksi Turun ammattikorkeakoulussa avautuu syksymmällä haku kyberturvallisuuden osaajakoulutukseen, joka käynnistyy tammikuussa 2023.  Osaajakoulutus on 30 opintopisteen laajuinen, ja se on suunnattu jo tietoturva-alan ammattilaisille tai ICT-ammattilaisille. Tämä YAMK-tasoinen koulutus ei johda tutkintoon.  

Turun AMK merkittävä kyberturvakouluttaja 

Turun ammattikorkeakoulun rooli Jyväskylän yliopiston vetämässä hankkeessa oli selvittää sitä, minkälaista kyberturvaopetusta annetaan ammatillisessa koulutuksessa. Kyberturvallisuuskoulutusta annetaan lähinnä IT-tuen, IT-asentajan ja tietoverkkokoulutuksissa, mutta näilläkin koulutusaloilla opetus on valinnaisena opetusalueena. Raportti suositteleekin, että kyberturvaosaaminen olisi pakollinen osa kaikkea ICT-koulutusta.  

Raportissa todetaan myös, että kyberturvallisuustaitoja olisi hyvä sisällyttää myös muihin ammattikoulun opetuskokonaisuuksiin, alasta riippumatta.  

– Opetusta voisi integroida muuhun IT-opetukseen. Eli jos opiskelijat opettelevat vaikka Excelin tai muiden arjessa käytettävien ohjelmien käyttöä, voisi siinä samalla opettaa hieman kyberturvallisuuttakin, sanoo Paavola.  

Tärkeää on myös tarjota kouluille tarpeeksi resursseja kyberturvallisuuskoulutuksen järjestämiseen ja opettajien kiinnostusta oman osaamisensa kehittämiseen on tuettava. Myös työelämäyhteistyö on tärkeää.  

Raportissa selvitettiin myös ammattikorkeakoulujen kyberturvallisuuskoulutustarjontaa. Selvitysten perusteella Turun ammattikorkeakoulun tarjoama kyberturvallisuuskoulutus vastaa yhteiskunnan, teollisuuden ja elinkeinoelämän tarpeisiin ja on siten yksi merkittävimmistä kyberturvallisuuskoulutuksen tuottajista ammattikorkeakoulusektorilla.  

Turun ammattikorkeakoulussa on jo vuosia tehty myös tutkimusta ja koulutusta kyberturvallisuuden parissa. Salon IoT-kampuksella on esimerkiksi kyberturvallisuuden testilaboratorio , joka keskittyy erityisesti digitaalisten laitteiden ja palvelujen kyberturvallisuuden varmistamiseen. 

 

Hae nyt opiskelemaan syksyn yhteishaussa!

AMK-opinnoissa yhdistyvät tieto, taito ja työelämä. Voit opiskella AMK- tai YAMK-tutkinnon yli 70 eri koulutuksessa.