Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.5.2022

Opiskelijoiden KIELO-sovellus tarjoaa apua kierrättämiseen – projekti voitti FRUSH Startup-kilpailun

Viime syksynä opiskelijat Jyri Kuivanen ja Jesse Laaksonen loivat opiskelutovereittensa kanssa kierrättämistä helpottavan sovellusluonnoksen. Tänä keväänä KIELO-nimeä kantava konsepti voitti kiertotaloustapahtuma FRUSHin Startup-kilpailun opiskelijasarjan.

Teksti ja pääkuva: Veera Laaksonen
Kuvakaappaukset: Jyri Kuivanen / KIELO-sovellus
Video: KIELO-projekti

Opiskelijat osallistuivat KIELO-projektilla maaliskuun alussa järjestettyyn ICT Showroom -kilpailuun, jossa projekti ei kuitenkaan päässyt mitalisijoille. Tämän jälkeen he hakivat kiertotaloustapahtuma FRUSHiin, jossa etsitään uusia kiertotalouden ideoita ja innovaatioita. 

– Kilpailuun haetaan tyypillisesti muutaman minuutin kestoisella pitch-videolla. Koimme hankalaksi tehdä pitch-videosta myyvän ja muista erottuvan, joten päätimme ottaa riskin ja lähettää kilpailuun tekemämme markkinointivideon, kertoo Kuivanen.

Riski todella kannatti, ja ryhmä sai kiitosta ja kehuja hyvin tehdystä videosta. Videon voi katsoa alta.

Kehujen lisäksi KIELO-projekti voitti kilpailun opiskelijasarjan sovelluksellaan. Mutta miten idea KIELO-sovelluksesta syntyi ja mitä apua sovelluksesta on?

Apua kierrättämiseen

– Kehitimme tätä ideaa Kiertotalouden liiketoimintamallit käytännössä -kurssilla viime syksynä. Laadimme luonnosesityksen kierrättämistä helpottavasta sovelluksesta, joka helpottaisi kuluttajaa kierrättämään materiaalinsa oikein, kertovat energia- ja ympäristötekniikkaa opiskelevat Kuivanen ja Laaksonen. 

Opiskelijat lähestyivät ideaansa jätelaitosten kierrätysasteen kautta. He halusivat kehittää kuluttajille suunnatun palvelun tai tuotteen, joka edistäisi oikeaoppista kierrätystä ja vähentäisi lajittelutyötä jätelaitoksilla.

He esittelivät luonnoksensa Ympäristöministeriölle, joka toimi kurssin toimeksiantajana. Ympäristöministeriö innostui ideasta ja kehotti opiskelijoita kehittämään ideaa eteenpäin. 

– Yritimme ensin hakea projektista opinnäytetyön aihetta, mutta se oli hieman liian villi idea suuren ryhmäkoon vuoksi. Kuudelle ihmiselle tästä ei olisi oppariaiheeksi ollut. Sitten päätimme kysyä, voisimmeko kehittää sovellusta kevään 2022 Capstonessa, Kuivanen kertoo.

Capstonen myötä projektiin saatiin mukaan myös markkinointi- ja IT-osaajia. Mobiilisovellukselle keksittiin myös nimi, KIELO. Nimi syntyi Laaksosen mukaan kierrätyslogiikka-termistä.

Demoversiota kehitetään aktiivisesti

Capstonen myötä opiskelijat loivat sovelluksesta demoversion. 

– Demoversioon olemme luoneet skannerin, jolla pystyy lukemaan pakkauksista viivakoodin. Viivakoodin avulla sovelluksessa pystyy selvittämään pakkausmateriaalit sekä sen, miten se kierrätetään. Lisäksi sovelluksessa on karttanäkymä, josta käyttäjä näkee alueensa lähimmät kierrätyspisteet, opiskelijat kuvailevat sovelluksen ominaisuuksia. 

Laaksosen mukaan suunnitelmissa on lisätä sovellukseen myös yleinen kierrätysohje sekä uutissivu, johon voidaan nostaa uutisia jätehuoltoyhtiöiltä. 

KIELO-sovelluksella pystyy selvittämään pakkausmateriaalit kierrättämistä varten.
Sovelluksessa pystyy skannaamaan tuotteen ja katsomaan, mitä materiaalia pakkauksessa on käytetty. Viivakoodia kehitetään vielä.

Kuivanen kertoo projektin suurimman koetinkiven olevan tällä hetkellä viivakoodin käyttö materiaalien selvittämisessä. 

– Ongelmana viivakoodin käytössä on se, ettei pakkausmateriaaleista ole tällä hetkellä laajempaa tietopankkia tai listausta, kuten vaikka tuotteiden ainesosista. Olemme ottaneet yhteyttä tuotteita myyviin tahoihin ja selvitämme parhaillaan, olisiko materiaalilistauksen saamiselle olemassa vaihtoehtoisia tapoja, kertoo Kuivanen. 

Jatkokehitystä ja uusia tuulia

KIELO-projektia on opiskelijoiden mukaan tarkoitus kehittää edelleen. Tiukkaa aikataulua ei tällä hetkellä ole. Kuivanen toivoo, että projektille saataisiin hankerahoitusta Turun AMK:n Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmän kautta. 

Laaksonen puolestaan jättää projektin tämän kevään jälkeen ja suuntaa kesäksi oman alan töihin. 

Tutustu tutkintoon:

Energia- ja ympäristötekniikan insinöörillä on valmiudet toimia teollisuuden ja elinkeinoelämän käyttö-, suunnittelu-, tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä, itsenäisenä yrittäjänä sekä alaan liittyvissä viranomaistehtävissä. Opiskelemalla energia- ja ympäristötekniikan koulutuksessa kehität tietoja ja taitoja, joiden avulla opit ymmärtämään energian tuotantoon, varastointiin, jakeluun, käyttöön ja energiatehokkuuteen, kiertotalouteen sekä vesi- ja ympäristötekniikkaan kytkeytyviä haasteita ja mahdollisuuksia.