Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.4.2022

Taide työyhteisössä. Turun ammattikorkeakoulussa työskentelee kaksi työyhteisötaiteilijaa

Turun AMK:ssa aloitti vuoden alussa kaksi työyhteisötaiteilijaa, jotka tekevät omaa taiteellista työtään tasavertaisina työyhteisön jäseninä terveys ja hyvinvointi- sekä tekniikka ja liiketoiminta -sektoreilla. Innovatiivinen konsepti on osa KampusART-taideohjelmaa.

Teksti: Riina Kotilainen ja Martti Komulainen

Kuvataiteen maisterit Riikka Gröndahl ja Nina Rantala aloittivat vuoden 2022 alussa Turun AMK:n työyhteisötaiteilijoina. Taiteellisen työskentelyn keskiössä on vuorovaikutus – yhdessä tekeminen ja kokeminen. 

– On ollut mielenkiintoista seurata, millaisia uudenlaisia impulsseja nämä projektit ovat tuoneet työyhteisöön. Päivittäinen ja arkinen näyttää hyvin erilaiselta, kun sitä tarkastelee toisesta näkökulmasta. Projekti ja koko KampusART ovat avanneet silmiä nykytaiteen mahdollisuuksista organisaation toiminnan elävöittämisessä, toteaa Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Mitä sinä olet oppinut?

Tekniikka ja liiketoiminta -sektorilla henkilökunnan jäseniä pyydetään istumaan hiljaa kameran edessä ja pohtimaan kysymystä “mitä sinä olet oppinut?”. Työyhteisötaiteilija Riikka Gröndahl kuvaa ihmisiä ja ihmisyyttä videon ja tekstin keinoin. Hän kutsuu sektorin henkilökuntaa pysähtymään hetkeksi hiljaisuuteen, omien ajatusten ympärille ja pohtimaan omaa suhdettaan oppimaansa ja oppimiseen.

Tämän jälkeen osallistuja kirjoittaa ajatuksensa paperille. Kysymys tarjoaa mahdollisuuden vapaaseen tulkintaan: käsillä olevan hetken, oman työnkuvan tai elämän laajempaan pohtimiseen.

– Minä vain laitan kameran päälle ja poistun tilasta. Tarjoan raamin, jossa ihmiset ottavat erilaisia vapauksia. Joku istuu liikkumatta katse tiiviisti kamerassa, joku työskentelee läppärillä, joku jonglööraa. Kameran edessä saa ahdistua, tylsistyä tai hengähtää, kertoo Riikka Gröndahl.

Valmis teoskokonaisuus antaa mahdollisuuden luvan kanssa katsoa toista ihmistä, omaa kollegaa, istumassa hiljaa koko ihmisyydessään.

Miltä luovuus tuntuu? Luovuuden sija työyhteisössä

Terveys ja hyvinvointi -sektorilla työskentelevä Nina Rantala tarkastelee teoksessaan SÄTEILEVÄKampus luovuuden tunnistamista työssä. Yhtä aikaa fyysinen ja konseptuaalinen teos käsittää kaikki sektorin säteilevät ihmiset ja heidän luovuutensa.

Millainen on se hetki, kun tajuat, että edessäsi on ongelma? Miltä luovuus tuntuu? Missä luovuutta on työssäsi? Näitä kysymyksiä Rantala pohtii ihmisten kanssa luovuuslaboratoriossa sekä intuitiotyöskentelyssä. 

Usein annamme itsestämme kuvan tiukkoina, rationaalisina asiantuntijoina, vaikka huipputietämisen ytimessä on avoimena oleminen, uteliaisuus ja luovuus. Tunnistetaanko tätä organisaatiossa ja mitä luovan potentiaalin käyttöönotto työyhteisöltä vaatii?

– Luovuuslaboratoriossa muovaillaan muovailuvahasta metafora tai turvasatama kunkin luovuudelle. Alku on tyhjää ja ei-tietämisen tilaa. Kehollinen tekeminen johdattaa kohti sanatonta ja prosessi muuttuu vuoropuheluksi intuition kanssa. Aitaava ajattelu pakenee ja avautuu uuteen, kuvailee Nina Rantala.

Rantala on työskennellyt tähän mennessä lähes sadan henkilöstön jäsenen ja yli 60 opiskelijan kanssa. Luovuuslaboratorion prosesseista tehdään julkaisu.
 

KampusART

KampusART – Kupittaan kampuksen taideohjelma on taloudellisesti mitattuna yksi merkittävimpiä julkisen taiteen hankkeita Suomessa.