Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.2.2022

Korona ajoi parkettilattioiden huolloista kierrätysbisnekseen: Rajalan veljesyritys tähtää maailmanmarkkinoille

Turun AMK:ssa liiketaloutta opiskeleva Mikko Rajala haluaa hypätä suoraan suuriin saappaisiin ja tavoitella veljestensä kanssa maailmanmarkkinoita rakennusalan kierrätysyrityksessään.

Teksti: Martti Komulainen
Kuvat: Mikko Rajalan kuvakokoelmat

Rajalan veljeksiä, Mikkoa, Ollia ja Tuomasta, yhdistää paitsi saman opinahjo, Turun ammattikorkeakoulu, myös yritys, Nordic Upstream Oy. Yritys on koronan myötä tarttunut rakennusmateriaalien kierrätykseen ja kehittää siitä kansainvälistä bisnestä. 

Mikko Rajala toimii yrityksen toimitusjohtajana ja opiskelee liiketaloutta Salon kampuksella.

Mentorit tukena opinnoissa ja yritystoiminnassa

Mikko Rajalan opinnot ovat suurin piirtein puolessa välissä. Opintojen varttuessa on kaiken aikaa tullut enemmän aiheita, jotka vastaavat nykyiseen tarpeeseen yrityksen pyörittämisessä. Opinnäytetyö löytyy oman yrityksen piiristä.
 
Arvokkainta antia Mikko kokee saaneensa mentoreilta, joita edustavat myös omat vanhemmat. 

–Vanhempani olivat yrittäjiä noin 20 vuotta, joten heiltä löytyy yksi, jos toinenkin kikka. Paljon oppii uusia asioita ja pitkälti apuja ns. arkisissa asioissa, Mikko Rajala kiittelee.

–Liiketoimintaan yleisesti taas saan apuja Hans Strömbergiltä, joka on myös kumppanimme Nordic Upstreamissa. Miten joitakin asioita kannattaa ajatella, laskea ja sopia sekä mikä on kannattavaa yrityksen menestymisen puolesta. 

Nopea reagointi koronaan loi kierrätysbisneksen

Koronapandemia jäädytti osin lähinnä parkettilattioiden huoltoon ja korjaukseen keskittyneen yrityksen toiminnan ainakin maailmalla. Kotimaisen parkettitoimittajan kautta huollon asiakkaita oli tullut esimerkiksi Kiinasta ja Australiasta. Lattia-ala tuli vähän isänperintönä sillä veljesten isä työskentelee parkettiyrityksessä.

Salolainen Rajalan veljesten omistama huoltoyritys ei lamaantunut, vaan lähti kehittämään uutta liiketoimintaa rakennusyritysten sivuvirroista. 

Muotopuristettuja vateja. Siinä yksi esimerkki rakennusmateriaalien ylijäämistä syntyneistä tuotteista. Tuotekehitys on vasta alussa. Raaka-aineiksi kelpaavat murskauksen jälkeen parkettien lisäksi kipsilevyt, betoni, puumateriaalit, muovi, tekstiilit. Jopa eri materiaaleja yhdistellen. Materiaalia saadaan etenkin remonttikohteista.

Osa tuotantoprosessista ostetaan muilta, kuten materiaalien murskaus, mutta osa tehdään itse Salon tuotantotiloissa, joihin rakentuu robotisoitu tuotantolinjasto.

MikkoRajala.jpg

Rohkeasti eteenpäin

–Yrittäjyys on jännittävää, välillä stressaavaa, ja välillä nuorena yrittäjänä joutuu tekemään töitä sen eteen, että otetaan vakavasti, toteaa Mikko Rajala, mutta kannustaa samalla ottamaan askelia yrittäjyyteen rohkeasti.

Rohkeutta vaaditaan myös Mikko Rajalan vapaa-ajan riennoissa sillä hän harrastaa kansallisella kärkitasolla amerikkalaista jalkapalloa Vaahteraliigassa. Vastapainoa arjen hektisyydelle tuo koiran pentu.
 

Tradenomi (AMK), digitaalinen liiketoiminta (Salo)

Turun ammattikorkeakoulun Salon IoT Campuksen liiketalouden tradenomikoulutuksesta valmistuu digitaalisen liiketoiminnan osaajia, jotka tunnistavat teknologioiden tarjoamat mahdollisuudet, tuotteistavat yrityksen palveluja ja toimivat kansainvälisessä asiakasrajapinnassa.