Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.12.2021

Uusi opas johdattaa sote-alan toimijat tutkitun tiedon pariin

Syksyllä 2021 julkaistussa oppaassa esitellään keinoja, joilla erityisesti lastensuojelun ammattilaiset ja opiskelijat voivat hankkia tutkimustietoa ammattinsa tietoperustan vahvistamiseksi.

Turun ammattikorkeakoulun lehtorit FT Minna Salakari ja VTT Outi Linnossuo ovat laatineet oppaan, joka auttaa tiedon hankkimisessa ja kokoamisessa sekä tuottamisessa systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmin. Julkaisu on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja asiantuntijoille.

Tutkittuun tietoon perustuvan ammatillisuuden vaatimus on kasvanut sote-sektorin ammattien akateemistumisen myötä. Terveystiede ja sosiaalityötiede ovat vielä nuoria akateemisia tieteenaloja, mutta tutkimus niiden parissa lisääntyy jatkuvasti.

– Kentällä toimivilla sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla on tarvetta päivittää osaamistaan tutkittuun tietoon perustuen, oppaan kirjoittajat kertovat.

Salakarin ja Linnossuon mukaan sosiaali- ja terveysalan toimijat ovat huolissaan tutkitun tiedon saatavuudesta sekä verkkojulkaisujen avoimuudesta. Tietoa on kuitenkin saatavilla helpostikin, kun sitä ehtii, haluaa ja osaa etsiä.

– Olemme halunneet auttaa alan opiskelijoita ja ammattilaisia tiedon haussa ja tuottamisessa. Oppaassa avataan tiedonhaun ja -koonnin sekä valikoitujen tutkimusartikkelien laadun arvioinnin prosessit esimerkkeineen.

Julkaisu rajautuu osittain lastensuojelun kontekstiin. Toive oppaan tekemiseen tuli alun perin lastensuojelun työelämäprofessori Oona Ylöseltä. Opas on julkaistu Turun yliopiston julkaisusarjassa.

Lue lisää aiheesta Turun ammattikorkeakoulun terveyden ja hyvinvoinnin alojen Sun OpiX -blogista: ”Tietoa on saatavilla – sitä pitää vain oppia etsimään ja kokoamaan”

Opas tiedon hankintaan ja tuottamiseen lastensuojelussa