Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.10.2021

Turun AMK:n opiskelijat esillä ilmastonmuutosta koskevassa webinaarissa

Turun AMK:n opiskelijat osallistuivat 28. lokakuuta Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän koulutusjaoston ja maakunnallisen Ennakointiakatemian järjestämään Palava maailma vai vihreää osaamista -webinaariin, jossa nostettiin esiin osaamisen ja koulutuksen roolia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja siihen varautumisessa.

Teksti: Veera Laaksonen
Kuva: Unsplash

Turun AMK:n opiskelijat lähestyivät webinaarissa ilmastonmuutoksen ehkäisytyötä AMK:n tutkimushankkeiden ja kiertotalouden oppimisympäristön kautta. Puheenvuorossa korostui etenkin nuorten innostus ja kiinnostus vaikuttaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen.

Energia- ja ympäristötekniikkaa opiskelevat Reetta Virta, Elina Lehtinen sekä Mira Hemminki toimivat tällä hetkellä kaikki opiskelija-assistentteina alan tutkimushankkeissa.

Opiskelijat keskustelivat webinaarissa yleisön kanssa muun muassa hankkeissa tehtävästä yritysyhteistyöstä ja opiskelijoiden kulutustottumuksista. Valitsevatko aiheesta tietävät ja kiinnostuneet opiskelijat tuotteita hinnan vai ympäristöystävällisyyden perusteella?

– Opiskelijabudjetti vaikuttaa varmasti opiskelijoiden kulutustottumuksiin siten, että se pakottaa opiskelijoita ostamaan halvempia tuotteita, jotka eivät ole reilun kaupan tuotteita taikka ympäristöystävällisiin materiaaleihin pakattuja.  Uskomme kuitenkin, että kun tulevaisuudessa on hinnan puolesta enemmän varaa valita, niin valitsemme tuotteita ympäristöystävällisyyden ja eettisyyden mukaan, opiskelijat vastaavat. 

Mistä vaihtoehtoisia raaka-aineita?

Webinaarissa puhuivat myös tietokirjailija Risto Isomäki sekä Turun yliopistosta erikoistutkija Sr Sari Puustinen ja lehtori ja dosentti Timo Vuorisalo

Isomäki käsitteli ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia laajasti tuoden esille pullonkauloja ja ratkaisuja. Hän nosti muun muassa tarpeen keksiä vaihtoehtoisia raaka-aineita esimerkiksi öljypohjaisille vaatekuiduille.

– 70 prosenttia maailman vaatekuiduista tuotetaan öljyllä, eikä vaihtoehto löydy puuvillasta. Tarvitsemme tapoja korvata myös metalleja, muoveja ja sementtiä. Ainoa vaihtoehtoinen raaka-aine ovat puu- biomassat, Isomäki nostaa.

Hän korostaa, että ilmasto-ongelman ratkaisulle välttämätön edellytys on nykyaikaisen talouden bioraaka-aineiden määrän kasvattaminen. 

– Mielestäni järkevä ratkaisu olisi valjastaa eläinkunnan käytössä olevaa tilaa biomassojen raaka-ainetuotantoon, Isomäki ehdottaa.
Tämä ratkaisu tarkoittaisi Isomäen mukaan sitä, että ihmisen tulisi keksiä ja yleistää vegaaniravinnon tuotantoa ja määrää, jos tilaa viedään eläinperäiseltä ravinnontuotannolta.

Voit tutustua webinaarin esityksiin ja yhteenvetoihin täältä .

Tutustu tutkimusryhmään:

Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä edistää kiertotalouden liiketoimintaa yhdessä yritysten kanssa sekä kehittää kiertotalouden opetusta kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Keskiössä on löytää uusia ratkaisuja siihen, miten tuotteiden omistamisesta voidaan siirtyä palveluiden tuottamiseen ja jakamistalouteen.