Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.9.2021

Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmän hankkeille kolme myönteistä rahoituspäätöstä

Turun AMK:lle myönnettiin kesäkuussa peräti 15 hankkeelle rahoituspäätös REACT-EU -ohjelman hankerahoituksessa. Rahoituksista kolme myönnettiin Yrittäjyys ja arvonluonti (YRTTI) -tutkimusryhmän hankkeille.

Teksti: Veera Laaksonen

EU:n elpymisväline (Next Generation EU) vauhdittaa ihmisten, talouden ja yhteiskunnan toipumista koronakriisistä. Rahoitus edistää rakenteellisia uudistuksia, jotta Eurooppa pärjää maailmanlaajuisessa kilpailussa. Etenkin vihreä siirtymä ja digitalisaatio avaavat mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Suomelle on vientivetoisena taloutena tärkeää, että Eurooppa elpyy mahdollisimman pian.

Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmälle myönnettiin rahoitus Innotutka-, TOVE-Digi- sekä Digitaidot - Digitaidoilla tiedolla johtamiseen -hankkeille. 

Tukea Varsinais-Suomen yrityksille ja liiketoiminnalle

Innotutka – Yrittäjien kestävillä innovaatioilla menestystä muuttuneissa olosuhteissa -hankkeen taustalla on tarve auttaa mikro- ja pk-yrittäjiä selviämään koronan aiheuttamista ongelmista, mutta myös innovoimaan uusia asioita kestävän kehityksen mukaisesti, kertoo hankkeen sisällöllinen projektipäällikkö ja YRTTI-tutkimusryhmän vetäjä Sari Asteljoki

Asteljoen mukaan hankkeen kohderyhmäksi on valikoitunut koronasta eniten kärsineet yritykset Varsinais-Suomen alueelta. Näitä ovat muun muassa matkailu-, ravitsemus-, kulttuuri-, tapahtuma- ja palvelualan yritykset.

– Yrittäjille tarjoamme asiantuntijoiden vetämää innovaatiotoimintaa ja toivommekin, että yrittäjät verkostoituvat erilaisten tahojen kanssa. Koska kohderyhmä on hyvin laaja-alainen, olisi hienoa, jos yritykset loisivat yhdessä jotakin aivan uutta, Asterjoki kertoo.

Hankkeen tavoitteena on parantaa yritysten kilpailukykyä ja liiketoiminnan kasvun myötä luoda uusia työpaikkoja.

Hankkeessa on mukana myös Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus. Tavoitteena on tarjota yrittäjille tulevaisuuden ymmärtämisen ja ennakoinnin työkaluja.

Innovaatiotapahtumien ja -foorumeiden lisäksi hankkeessa tarjotaan erilaisia asiantuntijateemoja ja apua tuotekehitykseen, jossa Humak-ammattikorkeakoulu on mukana. Turun kaupunki on osaltaan tarjoutunut auttamaan yrityksiä verkostoitumaan keskenään erilaisissa tapahtumissa.

Tavoitteena virtuaalimessut

Digitaidot - Digitaidoilla tiedolla johtamiseen -hanke pyrkii niin ikään parantamaan korona-ajasta kärsineiden yritysten tilannetta Varsinais-Suomessa. Kohderyhmäksi hankkeeseen ovat valikoituneet koronasta pahoin kärsineet matkailu-, kulttuuri- ja liikunta-alat, erityisesti yksin- ja mikroyrittäjät. 

Koulutuksen teemoja ovat muun muassa osallistujan oman verkkonäkyvyyden parantaminen, kävijätietojen hyödyntäminen sekä julkisuuden ansaitseminen ja hankkiminen sosiaalisen median kautta.

Hankkeen erityispiirre on, että osallistujat rakentavat digikoulutuksen pohjalta virtuaalimessut.

– Virtuaalimessujen tavoitteena on, että osallistujat pääsevät konkreettisesti hyödyntämään koulutuksissa oppimiaan digitaitoja. Messualustalla osallistujat voivat myös verkostoitua keskenään, kertoo hankkeen sisällöllinen projektipäällikkö Paula Savolainen.

Turun AMK koordinoi hanketta, ja sen yhteistyökumppaneita ovat Varsinais-Suomen Yrittäjät sekä Varsinais-Suomen TE-toimisto. Hanke on avoin myös työttömille ja työttömyysuhan alaisille heidän työmarkkinakelpoisuutensa parantamiseksi, mutta TE-toimisto suosittelee hakijoita tarkistamaan mahdolliset vaikutukset työttömyysetuuteen Varsinais-Suomen TE-toimistosta.

Korona vaikutti kanssakäymiseen

TOVE-DIGI – Yrittäjäyhteisöjen toimintakulttuurin ja verkostoitumisen digitaaliset ratkaisut tulevaisuuden menestystekijöinä -hanke puolestaan vastaa yritysten ja Turun AMK:n BisnesAkatemia-oppimisympäristön tarpeeseen verkostoitua digitaalisesti. 

– Korona-aika ja sen tuomat rajoitukset ovat aiheuttaneet verkostoitumisongelmia niin BisnesAkatemiassa opiskelijoiden osuuskuntien kesken kuin BisnesAkatemialaisten ja yritystenkin välillä. Myös yritysten välinen verkostoituminen on kärsinyt, kertoo hankkeen sisällöllinen projektipäällikkö Päivi Killström.

Digimaailmassa verkostoituminen ei ole sujunut niin kuin voisi toivoa, minkä lisäksi haasteita on myös kasvokkain tapahtuvan spontaanien kanssakäymisten myötä kehittyvässä toimintakulttuurissa. Koronan ja etätyöskentelyn aikana toimintakulttuuri on hiipunut, mikä vaikuttaa Killströmin mukaan etenkin aloitteleviin yksin- ja pienyrittäjiin sekä opiskelijoiden kokemaan identiteettiin BisnesAkatemialaisina.

Opiskelijoilla vaikeuksia luoda suhteita työelämään

Kun verkostoitumista ei tapahdu opiskelijoiden ja yritysten välillä, voi opiskelijan olla vaikeaa suoriutua käytännönläheisistä yritysmaailmaa koskevista opinnoista. Lisäksi verkostojen puute voi näkyä myös haasteena työllistymisessä opintojen jälkeen.

– Hankkeen tavoitteena on löytää digitaalisia ratkaisuja ja alustoja siihen, miten toimintakulttuuria voisi elvyttää ja ylläpitää. Haluamme löytää myös tapoja verkostoitumiseen digiympäristöissä ja tarjota tukea uusien digialustojen käytössä. 

Yhtenä digitaalisena alustana hankkeelle toimii Turun AMK:n GameLabin toteuttama VR-ympäristö. Yhteistyössä suunniteltua virtuaaliympäristöä voidaan soveltaa BisnesAkatemian ja hankkeen tarpeisiin.

Turun AMK on hankkeessa päätoteuttajana. Hankkeen osatoteuttajia ovat Tampereen ammattikorkeakoulu, jossa toimii Proakatemia, sekä Turun Yrittäjät. Hankkeen kumppanina toimivat Salo IoT Campus sekä yrittäjähenkisten opiskelijoiden yhteisö HUBS Tampereelta.

Suomessa on BisnesAkatemian lisäksi neljä muuta ammattikorkeakoulujen alla toimivaa liiketalouden akatemiaa: TAMKin ProAkatemia, JAMKin TiimiAkatemia, Karelia-ammattikorkeakoulun Y-akatemia sekä Oamkin Terwa-akatemia. Hankkeessa on tavoitteena vahvistaa näiden akatemioiden välistä yhteistyötä.

Mukana on myös Turun Yrittäjät, joiden kanssa toteutetaan Turun Yrittäjien tapahtumia digiympäristössä.

Haku hankkeisiin osallistumiseen on nyt auki

Kaikki kolme hanketta starttasivat käyntiin syyskuun alusta. Yrittäjyys ja myynti -osaamisalueen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlander on innoissaan starttaavista hankkeista.

– On hienoa nähdä, että hankkeissa hyödynnetään monialaista yhteistyötä. Tietääkseni Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kanssa ei ole lähiaikoina tehty yhteistyötä, joten uusi avaus yhteistyölle on syntymässä. Hanketoiminnassa kaiken a ja o on yhteistyökumppaniverkostojen laajentaminen, Kallio-Gerlander kertoo. 

Nyt hankkeisiin haetaan mukaan yrityksiä ja työntekijöitä osallistumaan koulutuksiin ja työpajoihin. 

Tee osaamiskartoitus ja ilmoittaudu Digitaidot-hankkeen koulutuksiin:  https://link.webropol.com/cp/digitaidot-alkukysely  

Ilmoittaudu mukaan Innotutka-hankkeen valmennukseen 18.10. mennessä:  https://www.lyyti.fi/reg/innotutka-valmennus

Tutustu tutkimusryhmään: