Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.8.2021

RTA-koulutus valmentaa sisäympäristön erityisasiantuntijaksi

Rakennusterveysasiantuntijakoulutus – lyhyemmin RTA-koulutus avaa ovia toimia esimerkiksi terveellisen sisäympäristön erityisasiantuntijana. Tällainen osaaminen on arvokasta, josta hyötyy koulutettavan työntekijän lisäksi koko yritys.

Miikka Nieminen aloitti syksyllä 2019 rakennusterveysasiantuntijan täydennyskoulutuksen Turun AMK:ssa. Taustalla pilkottivat osittain muuttunut työnkuva ja halu oppia uutta.

– Toimin Raksystemsillä rakennusteknisen asiantuntijan tehtävissä. Kuitenkin vuosien mittaan työpöydälleni alkoi tulla enemmän sisäilmahaittoihin liittyviä toimeksiantoja. Koimme työnantajani kanssa järkeväksi, että käyn kyseisen koulutuksen ja hankin vahvistusta tietyille aihealueille, Nieminen avaa kouluttautumispäätöstään. 

Koulutuksen kävi samaan aikaan Niemisen kanssa myös Sanna-Mari Hardwick. Kiinnostus koulutusta kohtaan heräsi jo edellisen työnantajan palveluksessa, mutta vasta siirryttyään töihin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille siitä tuli mahdollista. Hardwick toimii työssään sisäilma- ja rakennusterveysasiantuntijana.

– Minulta kysyttiin silloin, olisinko kiinnostunut koulutuksesta. Koulutus alkoikin sitten miltei saman tien töidenkin alettua, Hardwick kertoo.

Uutta tietoa ja vanhan vahvistusta

Koulutus on suunnattu kaikille, jotka tarvitsevat rakennusterveysosaamista esimerkiksi kosteus- ja kuntotarkastuksia tekevissä yrityksissä, julkisten ja yksityisten rakennusten omistajaorganisaatioissa, isännöinti- ja huoltoyhtiöissä, rakennuttaja- ja rakennusyhtiöissä, insinööri- ja arkkitehtitoimissa tai lupa- ja valvontaviranomaispuolella.

Koulutuksessa on neljä teemasisältöä. Ensimmäinen käsittelee sisäympäristön epäpuhtauksia, terveysvaikutuksia ja sisäympäristön tutkimusmenetelmiä. Toisessa opiskelijat perehtyvät rakennusfysiikkaan ja fysikaalisiin olosuhteisiin, kuntotutkimusmenetelmiin, rakenne- ja tuotantotekniikkaan sekä juridiikkaan. Kolmas teemasisältö liittyy ilmanvaihtoon ja ilmastointitekniikkaan. Lisäksi koulutukseen sisältyy 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö.

Hardwick nostaa opintojen sisällöstä esille esimerkiksi erilaiset sienet ja lahottajat sekä sen, millaisissa olosuhteissa ne lähtevät kasvamaan. Eniten hän kaipasi vahvistusta osaamiseen, joka liittyi rakentamiseen, kuten ilmanvaihtoon ja riskirakenteisiin.

– Olen valmistunut Kuopion yliopistosta ympäristötieteistä, minkä lisäksi minulla on työkokemusta terveystarkastajana. Nämä tekijät vaikuttivat siihen, että esimerkiksi mikrobiologia ja terveysasiat olivat minulle tutumpia. Siksi halusin syventää osaamistani rakennuspuolella, Hardwick perustelee. 

Nieminen puolestaan listasi kemiallisiin yhdisteisiin ja LVI-puoleen liittyvien osa-alueiden sisäistämisen. Hän on pohjakoulutukseltaan rakennusinsinööri. Kun sisäilmapuolen työtehtävät olivat ennen hänen toimenkuvassaan vain haara, ovat ne nykyään jopa painotus, mikä vaati lisää tietoa aiheista.

Apua kurssikavereista

Koulutuksen käytyään henkilö voi hakea Eurofins Expert Services Oy:n henkilösertifikaattia. Sertifikaatin saatuaan tämä voi toimia yksin asumisterveysasetuksen ja terveydensuojelulain mukaisena ulkopuolisena asiantuntijana rakennusten ja oleskelutilojen terveydellisten olosuhteiden arvioinnissa. 

Nieminen ja Hardwick kumpikin hakivat henkilösertifikaatin heti opinnoista valmistuttuaan. 

Sekä Nieminen että Hardwick suosittelevat koulutusta. Molemmat kertovat, miten opitut tiedot tukevat työtä ja antavat varmuutta omille johtopäätöksille. 
Hardwick nostaa yhdeksi koulutuksen eduksi kurssikaverit, joiden kanssa hän pitää yhteyttä töihin liittyvissä asioissa.

– Työskentelen tällä hetkellä organisaatiossamme ainoana sisäilma-asiantuntijana, ja koulutus antoi minulle kurssikavereita, joihin voin tarvittaessa ottaa yhteyttä ja kysellä neuvoa. Meillä on WhatsApp-ryhmä siltä varalta, että eteen tulee jotakin kinkkisempää, Hardwick kehuu.

Ilmoittautuminen on jälleen auki

Ilmoittautuminen uuteen RTA-koulutukseen on nyt auki.

Lisätietoa koulutuksesta ja hakemisesta: Rakennusterveysasiantuntija RTA, 45 op

Koulutus toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön aerobiologian laboratorion ja Turun ammattikorkeakoulun rakennusteollisuuden osaamisalueen kanssa.

Koulutus järjestetään 27.01.2022 – 09.06.2023.
Koulutuksen lähipäivät järjestetään Turussa. Lähiopetusta on keskimäärin 2 päivää/kk.