Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.8.2021

Säkitön syyskuu tukee nuorten elintapavalintoja

Nuorten nuuskattomuutta tavoitteleva Säkitön syyskuu -kampanja käynnistyy Varsinais-Suomessa 1. syyskuuta. Vuosittaisella kampanjalla pyritään edistämään nuorten terveyttä ja lisäämään tietoa nuuskakulttuurista. Säkitön syyskuu on yksi Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun ammattikorkeakoulun NIKO-projektin päätuotoksista.

Syyskuisen kampanjan tarkoituksena on lisätä nuorten ja heidän lähiyhteisöjensä nuuskatietoisuutta ja edistää nuuskattomuutta. Kampanjalla halutaan tukea nuorten elintapavalintoja sekä tuoda esille nuuskan haitallisuutta hyvinvoinnille ja ympäristölle. Säkitön syyskuu järjestetään jo kolmannen kerran.

Tämän vuoden kampanjateemana on ”Nuuska on **skaa!” Säkitön syyskuu pyrkiikin vaikuttamaan erityisesti nuuskan käyttöön ja nuuskajätteen hävittämiseen tarjoamalla oikeaa tietoa ja asiantuntijatukea. Kampanjan aikana nuoria, nuorten huoltajia ja heidän parissaan toimivia ammattilaisia rohkaistaan ottamaan nuuska puheeksi monitahoisesti. Vuoden 2021 kampanjakasvoina toimivat HC TPS:n jääkiekkoilijat Aarne Intonen ja Eetu Liukas.

Nuuska on ongelmajätettä elimistölle ja ympäristölle

Nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt merkittävästi, ja yhä nuoremmat altistuvat nikotiinituotteiden terveyshaitoille. Käytetyt nuuskapussit ja tyhjät nuuskakiekot ovat tuttu näky niin kaduilla, puistoissa kuin urheilupaikoillakin.

– Pitkäaikaisen nuuskan käytön haitat ovat nuorilla merkittävästi aikuisia suurempia, sillä nuoren elimistö on herkkä haitallisille aineille, kertoo kampanjavastaava Jenni Vaskelainen Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksestä.

Sen lisäksi, että nuuska on haitallista käyttäjälleen, se on haitallista ympäristölle. Nuuska valmistetaan tupakkakasvista ja sisältää monia ihmiselle, eliöille ja ympäristölle vaarallisia aineita, kuten nikotiinia, kadmiumia, kromia, nikkeliä, arsenikkia ja lyijyä.

Maahan heitetyt nuuskat ovat maatumatonta ongelmajätettä. Tupakkateollisuus kiihdyttää ilmastonmuutosta, tuhoaa metsiä, aiheuttaa metsäpaloja ja tuottaa valtavasti jätettä. Lisäksi viljelyssä käytetään suuria määriä kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita, jotka muodostavat vakavan ympäristöllisen terveysongelman.

– Maassa olevista nuuskapusseista irtoaa haitallisia aineita maaperään ja vesistöihin. Lisäksi nikotiini on myrkkyä eläimille, Vaskelainen muistuttaa.

Kampanja käyntiin etälähetyksellä

Säkitön syyskuu -kampanja käynnistyy keskiviikkona 1.9. etätapahtumalla, joka on avoin kaikille nuorille ja nuorten parissa toimiville aikuisille. Tilaisuudessa on tarjolla tietoa nuuskasta sekä Eetu Liukkaan ja Aarne Intosen ajatuksia urheilusta, terveydestä ja elintavoista. Tapahtumassa esiintyy myös some-vaikuttaja, tubettaja Mikael Sundberg. Yleisö saa esittää heille kysymyksiä.

Etätapahtuma järjestetään Teams-sovelluksen kautta klo 9–10.30 . Tapahtuman voi katsoa myöhemmin tallenteena Säkitön syyskuu -kampanjan sekä NIKO-projektin verkkosivuilla .

Säkitön syyskuu on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projektin yksi päätuotoksista. Kampanjan perusrunko on tuotettu Turun AMK:n ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyönä tehdyssä osaprojektissa. Kampanjasuunnittelu on toteutunut yhdessä 16–18-vuotiaiden nuorten kanssa.


Kuva (Maria Kujanpää): Nuorten nuuskan käyttöön puuttumiseen sekä terveys- ja ympäristöhaittojen ymmärtämiseen tarvitaan tietoa nuuskasta ja sen aiheuttamista haitoista. Tämän vuoden Säkitön syyskuu -kampanjan keulakuvina ovat TPS:n kiekkoilijat Aarne Intonen (vas) ja Eetu Liukas.