Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.5.2014

Kuuntele Radio Tutkaa 5.5.–30.5.2014

Turun AMK:n Taideakatemian journalismin opiskelijoiden Radio Tutka -nettiradio vie ajankohtaisten aiheiden pariin 5.5.–30.5.2014. Lähetystä voi kuunnella arkipäivisin klo 10–14 osoitteesta tutka.pro.

Radio Tutkaa tehdään raikkaalla ja innostuneella otteella

Teksti: Pirjetta Koivisto, viestintäharjoittelija

– Haluamme olla ajan hermolla ja tarjota kuulijoille asiaa ajankohtaisista aiheista. Uutisia kuullaan joka tunti, jokaisella päivällä on kaksi juontajaparia, sekä kiinnostavia studiovieraita ja suoria reportaaseja, kuvailee journalismin lehtori Pia Alanko.

Opiskelijat ovat saaneet vapaat kädet ohjelmiston suunnitteluun.

– Kannustamme opiskelijoita kokeilemaan oman juontajapersoonansa rajoja ja tutkimaan sitä, mitä radiotyö on. Opiskelijoilla on todella innostunut ja raikas asenne radiotyöskentelyä kohtaan. Uskon, että se on kuuntelijoistakin inspiroivaa.

Opiskelijat pääsevät kokeilemaan radiotyön eri osa-alueita. Jokaisella päivällä on eri tuottajat, toimittajat, juontajat ja uutistoimittajat.

– Pyrimme siihen, että työskentelyssä olisi mahdollisimman paljon suoraa lähetystä. Toimittajat lähtevät myös ”kentälle” toimittamaan reportaaseja. Aiheet on valittu sen mukaan, että ne koskettavat kohderyhmää eli nuoria aikuisia ja Tutka-verkkolehden lukijoita, Alanko kertoo.

Kanavalle on valittu opiskelijoiden keskuudesta musiikkipäälliköt, jotka ovat tehneet musiikkilinjauksen.

– Luvassa on monipuolista poppia ja rockia, mutta myös yllätyksiä on luvassa muun muassa indie-rockin ja reggaen muodossa. Musiikkia on noin 60% lähetysvirrasta, Alanko kuvailee.

”Käytännön opetus on paras opetus”

– Radio Tutkan tekeminen opettaa meitä opiskelijoita ehyen kokonaisuuden rakentamisessa. Lähetys muodostuu yllättävän monesta osasta ja lyhyenkin lähetyksen suunnittelemiseen tarvitaan paljon duunia, kuvailee journalismin opiskelija Severi Hirvensalo.

– Itse olen ollut tekemässä esimerkiksi jinglejä lähetysvirtaan. Olemme keksineet sloganeita ja työstäneet niin humoristisia kuin vakaviakin jinglejä. Niiden tekeminen on ollut hauskaa ja työryhmä on saanut monet naurut, Hirvensalo kuvailee.

Haastavimmaksi Radio Tutkan suunnittelussa Hirvensalo kertoo kiinnostavien studiovieraiden löytämisen.

– Siitä huolimatta, että olemme opiskelijaradio, niin kovia nimiä on tulossa studiovieraiksi. Meillä on esimerkiksi vieraana TPS:n maalivahti Jukka Lehtovaara. Vieraaksi on tulossa myös ukrainalainen tyttö, jonka kanssa keskustelemme siitä, miltä Ukrainan kriisi hänestä tuntuu.

Hirvensalo kertoo, että radiotyön opiskelussa tärkeintä on se, että pääsee tekemään käytännön työtä.

– Radio Tutka -kurssilla pääsemme tekemään ammattimaisesti radiota ja opettelemaan sitä, miten oikeassa työelämässä toimitaan. Käytännön opetus on paras opetus, Hirvensalo kertoo.