Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.5.2021

Ryhmä 55+ antaa uutta virtaa työelämään

Kupittaan kampuksella on kokoontunut kevään ajan ryhmä, jossa yli 55-vuotiaat Turun AMK:n työntekijät ovat käyneet yhdessä läpi ajatuksiaan työstä ja elämästä.

Ryhmä 55+:n toisena vetäjänä toimiva työnohjaaja Outi Konsell kertoo, että tapaamisten tärkein päämäärä on ollut osallistujien hyvinvoinnin lisääminen. Hyvinvointi toimii perustana kaikelle muulle olemiselle ja tekemiselle, ja sen ääreen pysähtymisellä onkin ollut hyvät vaikutukset.

Ryhmässä on keskitytty jäljellä oleviin työvuosiin, mutta kyse ei ole ollut pelkästään työstä. Toiminta on koettu elämään mielekkyyttä lisäävänä piristysruiskeena. Lehtori Timo Luukka kiittelee ihmislähtöistä otetta.

− Koen, että Timo sai tästä jotain, ei vain lehtori Timo Luukka. Minua on lähestytty ihmisenä eikä työntekijänä.

Tärkeää vertaistukea

Seitsemän osallistujan ryhmässä on keskustelun lisäksi tehty erilaisia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtääviä harjoituksia ja tehtäviä, esimerkiksi omien oikeuksien luettelo ja elämän aarrekartta.

Tehtävien avulla on pohdittu niin voimavarojen ja itsemyötätunnon vahvistamista, ajankäyttöä, työhön liittyviä tunteita kuin stressin hallintaakin. Vaihtelua on tuonut tanssi, kun lempimusiikin tahtiin on saanut liikkua itsestä parhaalta tuntuvalla tavalla.

Omalle ikäryhmälle räätälöity tuki on tuntunut tärkeältä. Nuorempiin verrattuna työelämän muutokset koetaan hankalampina, ja niitä on hyvä käydä läpi samassa tilanteessa olevien kesken.

− Työssä on tekemistä entistä enemmän, eikä uuden omaksumisen kyky ole enää niin hyvä kuin ennen. Tämä antaa mielekkyyttä viimeisille työvuosille, lehtori Markku Ikonen sanoo.

Opintoneuvoja Tiina Hurme antaa konkreettisen esimerkin vuosien tuomasta muutoksesta.

− Ennen tunsin tai tiesin kaikki Taideakatemian opiskelijat, mutta en enää. Nyt opiskelijoita ei tapaa koronan takia senkään vertaa kuin ennen.

Sekä Ikonen että Hurme olivat mukana jo kolme vuotta sitten, kun Ryhmä 55+ järjestettiin ensimmäistä kertaa.

− Se oli ihanaa ja siksi lähdin taas mukaan, Hurme kertoo.

Työnohjaajat Anne-Maj Kuusisto ja Outi Konsell sekä ryhmään osallistuneet Tiina Hurme, Timo Luukka ja Markku Ikonen Educityn kattoterassilla maskit kasvoillaan.
Ryhmä 55+ on käsitellyt kevään ajan elämän ja työhön liittyviä ajatuksia ja kokemuksia. Kuvassa työnohjaaja Anne-Maj Kuusisto (vas.), Tiina Hurme, Timo Luukka ja Markku Ikonen. Edessä istumassa työnohjaaja Outi Konsell.

Konkreettinen teko

Työkyvyn ylläpidon ohella on sivuttu hieman myös tulevaa eläkkeelle jäämistä. Toinen vetäjä, työnohjaaja Anne-Maj Kuusisto on itse jo eläkkeellä, joten kokemusta on ollut jaettavaksi. Hän kertoo eläkkeellä olon olevan mukavaa, kunhan muistaa järjestää itselleen riittävästi mielekästä tekemistä.

− On hyvä, että panostetaan henkilökuntaan ja myös ikääntyneemmät saavat huomiota ja arvostusta. Tämä on Turun AMK:lta konkreettinen teko, Kuusisto kehuu.

Jatkoa toivotaan

Pandemia on tuonut toimintaan omat haasteensa, mutta siitäkin on selvitty. Pahimpaan korona-aikaan osunut tammikuinen tapaaminen siirrettiin, ja muuten turvaväleistä on huolehdittu tarkkaan EduCityn isoissa kokoushuoneissa. Maskeja on käytetty tunnollisesti.

Konsell ja Kuusisto toivovat, että Ryhmä 55+ tulisi pysyväksi osaksi AMK:n toimintaa. Muut pohtivat, että vastaavanlaista olisi hyvä järjestää nuoremmillekin heidän lähtökohdistaan.

− Aina kun lähtee tänne, tulee ohjaajallekin hyvä mieli, Kuusisto sanoo.