Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.4.2021

Investoinnit mahdollistivat osaamiskeskuksen synnyn

Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmän toiminnassa keskitytään viihdepeliteollisuudesta tuttujen interaktiivisten käyttöliittymäteknologioiden hyödyntämiseen ketterästi eri toimialoilla.

Tutkimusryhmän vetäjä, yliopettaja Mika Luimula, millainen oli vuosi 2020?

– Poikkeuksellinen vuosi sisälsi meille paljon onnistumisia. Menestyimme hankerahoitushauissa ja meillä on nyt 1,5 miljoonan euron suuruiset rahoitukset meriteknologiaan liittyvissä hankkeissa. Julkaisimme myös aktiivisesti, yhteensä 14 kansainvälistä konferenssi- ja lehtiartikkelia. Konferessijulkaisuista saimme kolme palkintoakin.

Millainen ajattelu ja pohjatyö johti FIT Turku -osaamiskeskuksen syntymiseen?

– Taustalla on Turun AMK:n laaja investointiohjelma, joka mahdollisti profiilin muuttamisen kuntoutuspelitutkimuspainotuksesta kohti virtuaalisia treenauksia, virtuaalitapahtumia, etäohjattavia ja autonomisia järjestelmiä. Profiilin muutos on johtanut onnistumisiin eri rahoitushauissa.

– Tavoitteena on ollut alusta alkaen osaamiskeskus laboratorion sijaan eli innovaatioympäristö, jossa korkeakoulut ja yritykset ovat vahvasti ekosysteemimallilla mukana toiminnassa. Kompromisseja on toki jouduttu tekemään, eikä yrityksille ja muille tutkimuslaitoksille ole vielä osoittaa osaamiskeskuksessa työpisteitä, mutta toisaalta pandemian myötä yhteistyömallit ovat enemmän tai vähemmän menneet muutenkin uusiksi.

Mitä uusia mahdollisuuksia osaamiskeskus avaa?

– Korostaisin ekosysteemiajattelua, tiivistä vuorovaikutusta ja yhteisinnovointia tutkijoiden, yritysten ja opiskelijoiden välillä. Tällä hetkellä näyttää, että osaamiskeskus herättää vahvasti kiinnostusta meriteollisuudessa ja ammatillisen sekä teollisen täydennyskoulutuksen piirissä virtuaaliharjoitteisiin liittyvässä toiminnassa.

– Osaamiskeskus on Turun ammattikorkeakoululle loistava mahdollisuus toimia aktiivisesti akateemisen maailman ja yrityselämän välillä, luoden samalla opiskelijoille työllistymismahdollisuuksia niin yrityksiin kuin startup-kenttäänkin.

Lue lisää Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmän työn tuloksista:

Turkuun aukeaa virtuaalitodellisuuden ja tekoälyn tutkimuskeskus
Turun AMK rakentaa opettavaisia virtuaalitodellisuuksia
Digitaaliset liikuntapelit saivat vanhuksilta hyvän vastaanoton
Turun AMK:n kehittämä mobiilipeli opettaa lapsia toimimaan tulipalossa
Nuoret eivät tunnista hätäpoistumistiekylttejä
Nosturin ajo-oppia VR-laseilla

 

Kuva: Martti Komulainen

 

Artikkeli on osa Turun AMK:n vuoden 2020 vuosikertomusta.

Tutustu  vuosikertomukseen