Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.12.2020

Joulugallup: Miten aiot viettää joulua?

Joulun viettoon ollaan laskeutumassa hyvillä mielin koronamöröstä huolimatta. Kysyimme gallupissa, miten Turun AMK:laiset aikovat viettää joulua ja mikä on heille tärkein jouluperinne.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

janne_ahtinen590.jpg
Janne Ahtisen tärkein jouluperinne on pipolätkä.

Janne Ahtinen, opinto-ohjaaja

– Aion viettää joulua ihan kotona perheen kanssa. Korona on kyllä vaikuttanut suunnitelmiin. Yleensä olemme olleet jouluna siskon perheen kanssa isolla porukalla, mutta emme tällä kertaa. 80-vuotias äitini tulee meille, ainakin näillä näkymin, katsomme vielä tilannetta, kertoo Janne Ahtinen.

– Meillä on jouluperinteenä pelata aattoaamuna pipolätkää. Menemme siis ulkojäälle, joko luonnonjäälle tai Parkin kentälle. Lapset ovat jo niin isoja, että he vievät minua kuin metrin mittaa. Jos hyvin käy, menemme tänäkin vuonna pelaamaan ja otamme naapuritkin mukaan. Uskon, että pääsen hyvin joulun tunnelmaan. Pitää vain asennoitua koronasta huolimatta. Joulu tulee joka tapauksessa.

joulugallup3_611.jpg
Perheen kanssa yhdessäolo on tärkeää, tuumii Antti Hakala.

Antti Hakala, 3. vuoden konetekniikan opiskelija

– Menen jouluna ihan meidän porukoille, kuten yleensä. Siellä ovat joulua viettämässä vanhempani ja siskoni. Koronatilanteen takia pidän pienen karanteenin ennen aattoa. Jonain jouluina sukulaisiakin tulee, mutta nyt ei. Siirryn jouluun ihan hyvissä tunnelmissa. Perheen kanssa yhdessäolo on tärkeää. Ja jouluruoka tietysti kanssa. Minulle on ihan perusolettamus, että jouluna on tarjolla perinteistä jouluruokaa, Antti Hakala kertoo.

joulugallup4_619.jpg
Nea Silvennoinen haluaa aattona katsoa Lumiukkoa.

Nea Silvennoinen, EduCityn aulapalvelija

– Vietän joulun perheen kanssa. Asun vain korttelin päässä vanhemmistani. Mummi tulee myös sinne, ellei koronatilanne pahene. Olemme varovaisia koronan suhteen. Normaalisti olisimme menneet joulunviettoon Paraisille sukulaisille, mutta nyt olemme päättäneet olla vain lähiperheen kanssa. Olen hyvällä mielellä. Se on kuitenkin joulu ja pääsee olemaan perheen kanssa. Koitetaan pysyä positiivisella mielellä, Nea Silvennoinen toteaa.

– Minulle on tärkeää katsoa yhdessä jouluista tv-ohjelmaa ja se, että keräännytään ja juodaan kahvit. Nuorempana varmaan odotin tv:stä eniten Joulupukin kuumaa linjaa, mutta nykyisin tärkein ohjelma on Lumiukko-animaatioelokuva, jossa on kaunis tarina ja hyvä musiikki. Minullahan on se myös videolla. Joulurauhan julistuskin katsotaan. Ohjelmia katsellessa tulee rauhoituttua ja oltua perheen kanssa. 

joulugallup2_97.jpg
Marko Grönlund pitää yhteisistä sukujouluista.

Marko Grönlund, edunvalvonnan ja koulutuksen kehittämisen asiantuntija opiskelijakunnalla, tuleva konetekniikan opiskelija tammikuusta alkaen

– Näen perhettä ja ystäviä. Maakuntarajojen yli en kuitenkaan mene. Yleensä tapaan jouluna sukulaisia Uudeltamaalta. Nyt pitää kuitenkin seurata tilannetta, sillä turvallisuus ennen kaikkea. En ehkä itse ole niin jouluihminen, mutta koronan takia on vähän paha mieli niiden puolesta, joille jouluperinne on tärkeä, kuten kummilapsilleni, Marko Grönlund sanoo.

– Tulevilta jouluilta toivon sitä, että saisimme pidettyä yllä perinnettä käydä yhden sukulaismummoni luona. Meillä on ollut tapana käydä siellä suvun kesken. Se on ollut kiva tapa nähdä sukulaisia ja vaihtaa kuulumisia.

Lue myös:

Gallup: Mikä on Salon kampuksen valttikortti?

Gallup: Mitä ajatuksia projektipaja herätti?

Gallup: Mitä pidät uudesta EduCitystä?