Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.12.2020

Luvassa uutta tietoa journalistien ja viestijöiden urapoluista

On ennustettu, että toimittajiksi nyt valmistuvat nuoret tulevat vaihtamaan joustavasti alaa viestinnän kentällä. Pitääkö tämä paikkansa Suomessa? Kysymykseen on luvassa vastauksia, kun Turun ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto käynnistävät ensi vuoden alussa Toimittajien yksilöllistyvät polut: Laadullinen seurantatutkimus -hankkeen.

– Seuraamme samojen henkilöiden urapolkuja kymmenen vuoden ajan. Mukana on sekä Turun AMK:n journalismin koulutuksessa että Tampereen yliopiston journalistiikassa opintonsa tehneitä henkilöitä. Pituus on olennainen, kymmenen vuotta antaa riittävän pitkän perspektiivin. Miksi jotkut päätyvät toimittajiksi, miksi jotkut löytävät paikkansa viestinnän kentältä ja miksi jotkut mahdollisesti vaihtavat kokonaan alaa, kommentoi Turun AMK:n media-alan koulutus- ja tutkimuspäällikkö Samuel Raunio.

Tutkimuksessa seurataan noin neljääkymmentä journalistiksi kouluttautunutta henkilöä kaikkiaan kymmenen vuoden ajan. Tutkimukseen kutsutaan mukaan noin 40 journalistiopiskelijaa, ja ensimmäinen haastattelukierros tehdään alkuvuonna 2021. Tämän jälkeen tutkijat pitävät haastateltaviin yhteyttä vuosittain ja päivittävät osallistujien tilannetta.

– Journalismi on tietyntyyppinen kutsumusammatti. Monella opintoihin hakeutuvalla saattaa olla idealistinen ajatus tulevasta työstään. Omilla arvoilla on nykyään yhä vahvempi merkitys sen kannalta, minkälaisia töitä halutaan tehdä ja mihin ollaan ylipäätään valmiita menemään töihin. On kiinnostavaa nähdä, miten ajatukset muuttuvat vuosien myötä. Urapolku on kuitenkin todennäköisesti moninaisempi kuin aiemmin ja valintoihin vaikuttavat aina muun muassa niin perhe- kuin taloustilannekin, sanoo media-alan koulutuksen tutkimusvastaava Milla Järvipetäjä.

Maailma muuttuu kiihtyvällä tahdilla, ja journalismi ja viestintä sekä ylipäätään media-ala ovat monella tapaa muutoksen keskiössä. Vanhoilla opeilla ei pärjätä kiihkeärytmisellä alalla. Hankkeen keskeisiä kysymyksiä ovat, millaisia käsitteitä tarvitaan jäsentämään ymmärrystä journalismin roolista viestinnän ammattikentän osana 2020-luvulla? Millaiset tilanteet ja rakenteet määrittävät viestintäalan urapolkuja vuosikymmenen eri vaiheissa? Miten vuodet muuttavat hankkeessa seurattavien ammatillista identiteettiä?

– On kiinnostavaa saada kokemuksia siitä, kuinka houkuttelevana journalismi näyttäytyy, kun medioiden ja journalismin roolit ovat osittain muuttuneet ajan myötä. Pysyykö journalismi ja koulutus muutoksen mukana. On hienoa päästä pureutumaan tähän yhdessä Tampereen yliopiston kanssa, sanoo Raunio

– Hanke voi tuottaa meidän koulutuksillemme uutta tietoa uraohjausta ja tuutorointia silmällä pitäen. Tuutoropettajilla on hyvä tuntuma näistä asioita, mutta nyt saamme tutkittua tietoa. Meidän valmistuneet opiskelijamme pääsevät pitkäjänteisesti reflektoimaan omaa ammatillista kehittymistään, kertoo Järvipetäjä.

Hankkeen kolme ensimmäistä vuotta rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö.