Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.11.2020

Rahoitusta digitaalisten kaksosten tutkimukseen

Suomen Akatemia on myöntänyt rahoitusta Turun AMK:lle ja Turun yliopistolle digitaalisten kaksosten tutkimukseen. Digitaaliset kaksoset ovat laitteiden tai laiteympäristöjen virtuaalisia vastineita, joiden toimintaa voidaan mallintaa eri olosuhteissa.

Adaptive-fidelity digital twins for robust and intelligent control systems – ADAFI -hanketta johtaa Turun yliopistossa professori Juha Plosila ja Turun AMK:ssa yliopettaja, dosentti  ja tutkimusvastaava Eero Immonen.

Nykyinen kehitysvaihe teknisen suunnittelun digitalisaatiossa on, kun staattiset 3D-mallit altistetaan eri olosuhteille, ja tutkitaan miten virtuaalinen kappale tai suurempi kokonaisuus käyttäytyy eri olosuhteissa. Tähän tarvitaan laskentaa ja mallinnusta. Puhutaan toimintaympäristöönsä sijoitetun laitteen virtuaalisesta vastineesta, digitaalisesta kaksosesta.

Virtuaalimallin tutkiminen laitteen toimintaympäristön eri muuttujia muuntelemalla palvelee suunnittelun optimointia, laitteiden ylläpitoa, ohjausta ja säätöä sekä häiriötilanteisiin varautumista. Tulevaisuudessa häämöttää myös laitteiden autonominen toiminta, minkä kehittämiseen digitaaliset kaksoset tarjoavat työkalun.

Hankkeen kokonaisrahoitus on 600 037 euroa ja se kestää vuoden 2023 loppuun.

Hanke on osa Computational Engineering and Analysis -tutkimusryhmän toimintaa

Computational Engineering and Analysis (COMEA) -tutkimusryhmä keskittyy poikkitieteellisesti erilaisten insinööriongelmien ratkaisemiseen hyödyntäen matemaattista mallinnusta ja laskennallisia CAE-menetelmiä (Computer Aided Engineering).