Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.4.2014

Työelämässä tarvitaan sellaistakin, mitä ei koulussa opi

Turun korkeakoulujen ja kaupungin yhdessä järjestämä työantajatilaisuus Turun kaupungintalolla veti mukaansa nelisenkymmentä kuulijaa.

Tilaisuus oli osa korkeakouluopiskelijoiden työllistymistä tukevaa KOHTAAMISIA-hanketta, joka osaltaan edistää Turun seudun kasvusopimuksen Opiskelijakaupunki Turku -toimintaa. Mukana työnantajaosuudessa oli niin uusia tulijoita kuin jo opiskelijayhteistyötä tehneitäkin toimeksiantajia.

Teksti: Tea Kaila / Kuvat: Elisa Bertieri

Katariinan koulun rehtori Jorma Kauppila kertoi olleensa mukana Projektiässissä kahdesti. Hän kuvasi kokemuksiaan opiskelijaryhmien kanssa työskentelystä positiivisiksi.

”Nuoret olivat todella työteliäitä ja tekivät kaikkea monipuolisesti tilaisuuden suunnittelusta lähtien. Markkinointi- ja tiedotussuunnittelman laatiminen, sponsoreiden hankkiminen, kotisivujen luominen tapahtumille ja sivujen päivittäminen – kaikki onnistui.”

Muonamestareiden Reijo Sillanpää oli lähtenyt mukaan opiskelijayhteistyöhön ensimmäistä kertaa yrityksensä nettisivujen uudistustarpeen ajamana.Turun AMK:n ICT-portissa olevat opiskelijat toteuttivat projektin:

”Opiskelijat oli valittu koulun puolesta etukäteen tehtävästä saatujen ennakkotietojen perusteella eikä valittamista ollut. Yhteistyö toimi hyvin ja opiskelijat osasivat olla myös hyvin vakuuttavia. He saivat minutkin liittymään Facebookiin, vaikka olen sitä sinnikkäästi vastustanut. Totesivat vain, että siellä ne asiakkaatkin ovat.”

Opiskelija Jukka Suvilampi koki yhteistyön täydentäneen opintoja mukavasti:

”Työelämässä tarvitaan sellaistakin, mitä ei koulussa opi. Projektissa sai hyvää harjoitusta esimerkiksi ryhmätyöskentelystä ja kokonaisuuden hallinnasta. Haasteitakin tuli vastaan, mutta ne opettivat paljon. Esimerkiksi sen, että ryhmätyöskentely ei ole mikään itsestäänselvyys vaan sen eteen on todella tehtävä töitä.” Suvilampi kertoi kiitosta tulleen erityisesti loppuraportin käytännönläheisyydestä. ”Ehkä yrityksen puolelta pelättiin jotain teoreettisempaa”, hän virnistää lopuksi.

Hanna Tähtinen Elämän ehdoilla ry:stä oli kaupungintalolla verkostoitumassa muihin toimijoihin. Yhteistyö Turun ammattikorkeakoulun liikunta- ja terveyspuolen kanssa oli jo ottanut ensimmäiset askeleensa. Tähtinen kertoi Elämän ehdoilla ry:n etsivän opiskelijoista ohjaajapotentiaalia erilaisten liikuntamuotojen sekä terveellisten elämäntapojen esittelemiseen.

Uudet ideat ja tuore näkökulma koettiin opiskelijayhteistyössä yhdeksi merkittävimmistä tekijöistä. ”Tällaisina aikoina kaikki dynamiikka toimijoiden välillä on tarpeen. On tärkeää, että organisaatiolla on oma sisäinen tarve kehittyä. Tuoreet näkemykset ja uudet ajatukset elävöittävät toimintaa”, tiivisti Turun kaupunkia edustanut Niko Kyynäräinen.

Jarmo Matala-aho Valmennushuone Katveesta taas kehotti muitakin kuin bisnesalojen opiskelijoita lähtemään liikkeelle entistä rohkeammin. ”Erilaisten ihmisten mukanaolo on arvokasta ja tuo uusia näkökulmia. Mielelläni näkisin esimerkiksi generalistialojen opiskelijoita näissä kuvioissa enemmänkin.”

Työnantajatilaisuus oli osa KOHTAAMISIA-hanketta, jossa testataan erilaisia kohtaamisen tapoja opiskelijoiden, työnantajien ja korkeakoulujen asiantuntijoiden kesken. Vapaamuotoinen konsepti koettiin erityisen hyväksi. ”Tosi kiva, rento tunnelma”, totesi tyytyväinen Anna-Mari Sopenlehto Turun kaupungin konsernihallinnosta.

Brahean edustajan Ari Kosken mukaan keskustelu oli kautta linjan vireää ja kysymyksiäkin esitettiin kiitettävästi. Yrittäjiä Koski kehotti lähtemään mukaan Projektiässiin tai muuhun opiskelijayhteistyöhön jos mielessä on pienikään mahdollisuus, että siitä voisi olla omalle toiminnalle hyötyä. Opiskelijoita hän halusi kannustaa tarttumaan heitettyihin täkyihin ja lähestymään työnantajapuolta rohkeasti.

”Eikä pidä pelästyä vaikka kaikki ei aina menisikään ihan putkeen. Sekin kuuluu työelämään. Tärkeintä on luoda kontakteja ja tehdä itsensä näkyväksi, silloin on mahdollisuus että juuri se oma juttu osuu kohdalle.”