Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.10.2020

Turun AMK:n Sara Puusaari palkittiin parhaasta infra-alan opinnäytetyöstä

Turun ammattikorkeakoulusta rakennustekniikan insinööriksi valmistunut Sara Puusaari sai Destialta parhaan infra-alan opinnäytetyön palkinnon.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

Ajankohtaisuus, laadukkuus ja selkeät loppupäätelmät olivat valttikortteina, kun Sara Puusaaren opinnäytetyö valittiin vuoden 2020 kilpailun parhaaksi.

Infra- ja rakennusalan palveluyhtiö Destia on palkinnut jo 15 vuoden ajan infra-alan parhaan opinnäytetyön. Vuosittainen opinnäytekilpailu järjestetään siten, että palkinnosta kisaavat vuorovuosittain ammattikorkeakoulut ja yliopistot.

Tänä vuonna vuorossa olivat ammattikorkeakoulut. Kilpailuun saivat osallistua viimeisen kahden vuoden aikana valmistuneet työt. 

Sara Puusaari valmistui Turun ammattikorkeakoulusta rakennustekniikan insinööriksi kesällä 2019. Hän teki opinnäytetyönsä otsikolla ”STk-hankintamalli Väyläviraston pilottihankkeissa”. Lopputyön tilaajana oli Destia. Työtä ohjasivat Turun AMK:n rakennustekniikan lehtori Pirjo Oksanen ja Destian infrasuunnittelun ryhmäpäällikkö Ville Suntio.

Oksanen päätti ilmoittaa Puusaaren työn mukaan kilpailuun, koska hän näki sen potentiaalin. Puusaarelle osallistuminen kilpailuun tuli iloisena yllätyksenä.

− Sain kuukausi sitten tietää olevani mukana. Tuntuu tosi hyvältä ja ihanalta saada opinnäytetyöstä tunnustusta, Puusaari sanoo.

Opinnäytetyöpalkinto.jpg
Pirjo Oksanen, Ville Suntio ja Sara Puusaari iloitsivat parhaan opinnäytetyön palkinnosta.

Puusaaren opinnäytetyö keskittyi uuteen STk-malliin eli kehitysvaiheen sisältävään suunnittele ja toteuta -urakkaan. Työssään hän tutki STk-hankintamallia toteuttavien pilottihankkeiden tarjous- ja kehitysvaiheita ja selvitti, miten tulevaisuudessa pystytään tehostamaan mallin käyttöä.

Kyselyiden ja haastatteluiden avulla toteutetun tutkimustyön pohjalta Puusaari löysi ideoita ja parannusehdotuksia mallin tehokkaammalle käytölle tulevaisuudessa. Puusaari kertoo, että aihe oli mielenkiintoinen ja sitä tutkiessa oppi ymmärtämään kokonaisuuksia eri urakkamuodoista.

"Työ oli ihan tätä päivää"

Kilpailun raadin puheenjohtajana toiminut Destian Pertti Niemi kertoo, että työ erottui muista.

− Näimme painoarvoa sillä, että työ oli ihan tätä päivää, laajasti ja hyvin tehty sekä siitä sai selkeän käsityksen loppupäätelmistä, Niemi sanoo. 

Opinnäytetyökilpailun raadin muodostivat Nina Raitanen Suomen tieyhdistyksestä, Heikki Jämsä Infra ry:stä, Juha Kaitera Rakennusteollisuudesta sekä Esko Mälkönen Insinööriliitosta.

Destian palkintoon sisältyi tuhannen euron stipendi.

Turun ammattikorkeakoulu on aiemminkin menestynyt kilpailussa. Vuonna 2016 parhaan opinnäytetyön palkinnon sai Turun AMK:n Tapani Jaakkola työllään "Yhteysalusliikenne tulevaisuudessa”. Myös tuolloin työ oli tehty ohjaavan lehtorin Pirjo Oksasen alaisuudessa.

Mikä on opinnäytetyökilpailussa menestymisen salaisuus?

− Kyllä se on hyvät opiskelijat. Lisäksi täällä on hyvä kulttuuri tehdä ja teetättää monipuolisia opinnäytetöitä laajasti eri aiheista, Oksanen sanoo.

 

Tutustu Sara Puusaaren opinnäytetyöhön

Lue lisää rakennustekniikan insinöörin tutkinnosta