Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.11.2019

#MeTurku-tapahtumassa sai olla oma itsensä

Unicefin Lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on lapsen oikeus olla oma itsensä. Turussa teema tuotiin esille #MeTurku-tapahtumassa 20.11.2019.

Kupittaan urheiluhallilla järjestettiin #MeTurku -hyvinvointitapahtuma Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2019 klo 12-15.  Tapahtuma oli suunnattu Turun yläkoulujen 7. luokan oppilaille ja opettajille. Turun kaupunginjohtaja Minna Arve toimi tapahtuman suojelijana.

Oppilaat suorittivat toiminnallisia tehtäviä

Lasten ja nuorten oikeuksia tuotiin esiin toiminnallisin, havainnollisin ja elämyksellisin tavoin. Toimintapisteissä käsiteltiin muun muassa terveellisiä elintapoja, mielenterveyttä ja sosiaalisia suhteita. Tarjolla oli myös tietoa vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksista. Nuorilla oli myös mahdollisuus jutella tubettaja Joona Hellman kanssa mieltä askarruttavista asioista.

Yläkoululaiset kiersivät toimintapisteillä suorittaen tehtävän, josta he saivat leiman tapahtumapassiinsa. Passin palauttaneiden luokkien kesken arvottiin liput koko luokalle Turun Nuoren Teatterin Supermarsu-esityksen päivänäytökseen.

− Ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelijat olivat mukana toimintapisteiden suunnittelussa ja vastasivat myös joidenkin pisteiden toiminnasta. He saivat päivän aikana tuntumaa omaan alaansa ja he kohtasivat mukana olevia ennalta ehkäisevän lastensuojelun toimijoita, Turun AMK:n lehtori Niina Vuoristo mainitsee.

AMK:n sairaanhoitajaopiskelijat Anniina Saarinen ja Milla Sainio tekevät aiheesta opinnäytetyötä. He vastasivat Oikeus olla oma itsensä. Pisteellä nuoret saivat miettiä, mitä hyviä puolia heidän omassa ulkonäössään tai kehossaan on.

− Vaikka aihe oli nuorille haastava, keksivät kaikki loppujen lopuksi jonkun hyvän puolen omasta ulkonäöstään. Heidän mielestään positiivisia puolia itsestään tulee aivan liian harvoin mietittyä ja negatiivisia puolia on helpompi keksiä. Siksi heidän mielestään oli kivaa miettiä paljon omia hyviä puoliaan ja vielä moneen kertaan, opiskelijat kertoivat. 

Toive-pisteellä  oppilaat saivat esittää vanhemmilleen toiveita.

− Osa nuorista mietti tarkkaan, mitä he vanhemmille kirjoittivat. Porukalla tehdessä tuli toiveistakin hyvin samankaltaisia. Mutta osa pohti tarkkaan toivetta ja osa vastauksista antoi ajattelemisen aihetta tämän päivän kiireisestä elämäntavasta, opiskelijat toteavat.

Opettajat lähtevät innolla mukaan

Yläkoulujen opettajat totesivat, että läheltä on helppo tulla paikalle ja ryhmät lähtevät mielellään ja innoissaan erilaiseen päivään. Opettajien kannalta on hyvä, kun vastaavia tilaisuuksia on harvoin, sillä niistä aiheutuu ylimääräistä työtä, kuten sijaisen järjestämistä koululle.

− #MeTurku -tapahtumaan osallistui yli 300 oppilasta. Tämä tapahtuma järjestettiin nyt kolmannen kerran. Turun kaupunki järjestää vastaavan tapahtuman myös keväällä ennen koulun päätöstä, ts. osallisuuden erityisasiantuntija Mirja Teräs totesi.

Kupittaan urheiluhallilla oli noin 30 eri yhteistyökumppanin edustajia kertomassa nuorille omista palveluistaan.

#MeTurku -tapahtuman järjestivät Turun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry ja Turun yliopiston hoitotieteen laitos.