Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.3.2014

Valtio tukee yrityksiä henkilöstön kehittämisessä

Vuoden alusta alkaen henkilöstön kehittämistä koulutuksen avulla on valtiovallan avustuksella tuettu taloudellisin kannustein.

Osaamisen kehittämistä koskevan lakiuudistuksen keskeinen ajatus on, että työnantaja saa verovähennyksen osaamisen kehittämisestä, joka perustuu laadittuun koulutussuunnitelmaan.

Kirjoittaja on Turun AMK:ssa restonomiksi (YAMK) opiskeleva Marja Kinnunen.

Osaamisen johtaminen pitää nähdä yrityksen toiminta- ja kilpailukyvyn vahvistamisena ja varmistamisena. Osaamisen johtaminen on kaikenlaista toimintaa, jonka avulla yrityksen strategian edellyttämää osaamista vaalitaan, kehitetään, uudistetaan ja hankitaan. Tärkein osa osaamisen johtamista on yrityksessä toimivien ihmisten osaamisen tason nostaminen ja vaaliminen sekä sen tehokas hyödyntäminen.

Toteutettujen lainmuutosten tavoitteena on taloudellisin kannustein ohjata työnantajia kehittämään henkilöstönsä osaamista.

Koulutussuunnitelma edellytyksenä tuen saantiin

Verovähennyksen saaminen edellyttää koulutussuunnitelman laadintaa. Itse kehittämistoimet voivat kuitenkin olla monenlaisia, sillä laki ei määrittele sen tarkemmin, minkälaista koulutuksen on oltava. Oleellista on koulutuksen suunnitelmallisuus ja koulutuksen liittyminen työntekijän työtehtäviin. 

Koulutussuunnitelman tulee myös perustua yrityksen tavoitteisiin ja vastata yrityksessä oleviin kehittämistarpeisiin. On tärkeää kartoittaa mm. henkilöstön uusia osaamistarpeita ja suunnitella koulutusta näihin liittyen. Osaamistarpeiden arvioimisen jälkeen onkin mahdollista laatia koko henkilöstöä koskeva suunnitelma osaamisen kehittämisestä.

Jokainen on vastuussa omasta osaamisestaan

Vastuu yrityksen tarvitsemasta osaamisesta on kaikilla niillä ihmisillä, jotka yrityksessä toimivat. Jokaisen pitäisi vastata oman ammattitaitonsa kehittymisestä ja osaamisensa ajantasaisuudesta. Esimiesten tehtävänä taas on vastata siitä, että edellinen on työyhteisöissä mahdollista. Nyt saatavien verovähennysten antamisella tätä on tarkoitus helpottaa.

Voidaan sanoa, että osaamisella tehdään tuloksia. Osaamisen avulla kehitetään ja parannetaan. Vaikka se ei suoraan tuloslaskelmassa näykään, on osaaminen organisaation tärkeintä pääomaa. 

Marja Kinnunen on tehnyt aiheesta laajemman tutkimuksen, joka toteutettiin Turun AMK:n kurssilla: osaamisen johtaminen.