Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.3.2014

Hyvän istumisen päivä – vinkkejä kehon hyvinvointiin

Kunnonkodissa vietettiin 25.3.2014 klo 13 – 16 Hyvän istumisen päivää. Paikalla annettiin infopaketti istumisesta ja yritysten asiantuntijat esittelivät hyvää istumista tukevia tuotteitaan. Runsas joukko ihmisiä kävi hakemassa vinkkejä tilaisuudesta.

Vaikeuttaako kipu liikkumista? Harmittaako tuolista ylösnousu tai istuutuminen? Näihin vaivoihin annettiin tietoa aktiivisesta ja ergonomisesta istumisesta ja tuotteista, joilla arki sujuu paremmin.

Kirsi Karlsson kertoi ensin pitämässään infossa, mikä on Turun TULE-tietokeskus. TULE tarjoaa neuvontaa ja ohjausta tuki- ja liikuntaelinsairauksien ennaltaehkäisyyn sekä tietoa itsehoitomahdollisuuksista. TULE-tietokeskus on RAY:n rahoittama ja Turun selkäyhdistys hallinnoima projekti, mikä kestää neljä vuotta.

Karlsson kertoi, että suomalaiset istuvat aiempaa enemmän. Erityisesti ylipainon ja sydän- ja aineenvaihduntasairauksien on todettu olevan seurauksia pitkäaikaisesta istumisesta. Pitkäaikainen istuminen voi edesauttaa myös kakkostyypin diabeteksen sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien etenemistä.

Yleisesti ajatellaan, että kun vapaa-ajalla liikkuu paljon, se riittää korjaamaan istumisen aiheuttamat vaivat. Liikunta ei kuitenkaan vähennä liiallisen istumisen haittoja.

- Mikään asento ei ole hyvä, jos siinä on liian kauan. Jo pelkkä tuolilta nousu ja selän ojentaminen on hyvää hoitoa! Nosta siis peffa ylös penkistä! Kävele portaat hissin sijaan, pidä kahvitauot ja puhelut seisaaltaan, Karlsson kehoitti kuulijoita hymyillen.

- Hyvä istuminen lisää kehon aktiivisuutta, mahdollistaa normaalin veren- ja lymfakierron, tasaa kudoksiin kohdistuvaa painetta ja on turvallista, toteaa Karlsson.

Työssä ja opiskellessa tulisi vähentää istumista eikä odottaa niin pitkään, että keho ilmaisee liiallisen istumisen kipuna. Pysyvän muutoksen voi saada aikaan pienillä parannuksilla. Ehkä olisi aika valjastaa erilaiset innovatiiviset, modernin teknologian mahdollistamat ratkaisut vaalimaan terveyttä – niin työssä kuin vapaa-ajalla!

Kunnonkodissa oli yritysten edustajia tuotteineen Ettonetilta, Isku Interior Oy:ltä, Martelalta, TamErgo Oy:ltä ja Junetilta. Edustajat kertoivat, että turvalliseen ja hyvään istumiseen löytyy jo monenlaisia välineitä, mm. hyvät nojatuolit ja työtuolit. Nojatuoleja saa tilattua omaan mitoitukseen sopivana. Tuoli tukee turvallisesta nousua ja istuutumista, mistä on apua mm. nivelvaivaisille.

Työaikana istumista voi välttää sähköisillä työpöydillä, joiden pöytätasot saadaan niin ylös, että työtä voi halutessaan tehdä seisten. Istuessa voi käyttää keholle hyvää satulatuolia. Myös sängyn avulla voi auttaa kehon toimintoja. Hoivasängyllä saa helpotusta arkeen, kun liikkuminen on vaikeutunut. Sänky sopii niin ikääntyville kuin liikuntarajoitteisille.

- Olin tyytyväinen näyttelyyn. Tämä oli toinen käyntini Kunnonkodissa. Kaikki näyttelyssä olleet apuvälineet olivat sikäli uusia, että missään en ole aikaisemmin niihin tutustunut. Niitä ei ole tullut vastaan edes missään julkisissa paikoissa. Tällaisia apuvälineitä tulisi olla julkisissa paikoissa esillä, jotta niihin pääsee tutustumaan, eräs kävijä huomautti.

- Keittiö ja kylpyhuone olivat hyväntuntuisia, kun niissä on apuvälineitä, joita tarvitaan voimien vähetessä. Esimerkiksi pitkävartiset kammat ja harjat ovat hyviä ja käteviä, ylettyy paremmin ja ei tarvita voimaa niin paljon.

- Tuolit olivat hyviä, käsinojiin tukemalla pääsi hyvin pystyyn. Hyvä, että tällaisia tavaroita on olemassa. Ja hyvä, että näitä näin tuodaan esille, kävijä mainitsi.

Yksinkertainen askel kohti parempaa terveyttä on: älä istu, nouse seisomaan!