Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.3.2014
Indonesialaisvieraita

Indonesialaisvieraat innoissaan työelämälähtöisyydestä

Indonesian pääkaupunki Jakartan islamilaisen yliopiston vieraat tutustuivat suomalaiseen kulttuuriin, Turkuun ja Turun AMK:n koulutusmalleihin. Ainoastaan lumi jäi kokematta.

Teksti ja kuvat: Mikko Salminen, Turun AMK:n viestintäharjoittelija

Indonesian pääkaupunki Jakartan islamilaisen yliopiston vieraat tutustuivat suomalaiseen kulttuuriin, Turkuun ja Turun AMK:n koulutusmalleihin. Ainoastaan lumi jäi kokematta.

Neljä päivää kestäneen vierailun aikana aasialaisvieraat ehtivät nähdä muun muassa Turun Linnan ja Turun taidemuseon. Varsinaisilta kulttuuritörmäyksiltä vältyttiin, vaikka sää ja joka paikkaan kävely hieman yllättivät aasialaisvieraat.

– Vierailta saamamme palautteen perusteella ohjelma oli onnistunut. He olivat todella mielissään, että organisoiva ryhmä oli hyvin kansainvälinen. Suomalaisten tutkinto-opiskelijoiden lisäksi projektiin osallistuivat muutama vaihto-opiskelijaa, kertoo järjestelyistä yhdessä opiskelijoiden kanssa vastannut koulutussuunnittelija Meiju Räsänen.

Koulutusviennistä keskusteltiin

TYT-(Tekniikka, ympäristö ja talous) tulosalueen koulutusjohtaja Liisa Kairisto-Mertasen johdolla vierailun päätöstilaisuudessa avattiin keskustelua koulutusviennistä ja opettajavaihdosta. Indonesialaiset opettajat olivat innoissaan suomalaisen ammattikorkeakoulujärjestelmän työelämälähtöisyydestä.

– Projektiluontoista oppimista tulisi lisätä meilläkin. Indonesiassa opiskelu on hyvin teoreettista ja abstraktia. Opiskelija ei maisteriksi valmistuttuaan aina välttämättä tiedä, mitä olikaan tutkinut, totesivat henkilökunnasta mukana olleet Prof. Dr. Margareth Gfrerer ja Vice Dean for Academic Affair Leis Suzanawaty lähes yhteen ääneen.

Turun AMK:ssa monet opiskelijoiden tekemät opinnäytetyöt ovat oikeita tuotteita tai palveluja olemassa oleville yrityksille. Indonesialaisopiskelija Elfa Halim Ahmad pohti tosissaan mahdollisuutta suorittaa oman opinnäytetyönsä Suomessa ja Turussa.

– Minun kohdallani opinnäytetyö ei ole ajankohtainen vielä pariin kolmeen vuoteen, mutta pidän ammattikorkeakoulun opetuskulttuurista. Voisin kuvitella tekeväni opinnäytetyöni täällä esimerkiksi yhteistyössä jonkun suomalaisen opiskelijan kanssa.

Kansainvälisiä kontakteja ei voi mitata rahassa

Turun AMK:n myyntityön opiskelijat olivat itse päävastuussa vierailun suunnittelusta ja käytännön järjestelyistä. Verkostoja solmittiin esimerkiksi keilauksen merkeissä.

Myynnin johtamista opiskeleva Peetu Sillanpää myönsi vierailun olleen haasteellinen, mutta samalla opettavainen.

– Projektipäällikkönä ymmärsi kuinka tärkeää informaation jakaminen eteenpäin tällaisessa pienessäkin ryhmässä voi olla. Kaikkien käytännön asioiden hoitaminen oli haastavaa, mutta kyllä nämä kontaktit voivat olla hyvin arvokkaita tulevaisuudessa.