Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.6.2018

Nyt on 5G-teknologian momentum: Turun AMK mukana laajassa 5G-teknologian yhteistyöverkostossa

Uudenlaiset sähköiset palvelut mahdollistava 5G-verkkoteknologia tulee laajemmin käyttöön vuonna 2020. Turun AMK pyrkii olemaan mukana kehityksen kärjessä ja on mukana ensimmäisenä korkeakouluna 5G Momentum -yhteistyöverkostossa.

Teksti: Martti Komulainen

Nyt on todellinen 5G-verkkoteknologian momentum. Nopea 5G-teknologia avaa uusia mahdollisuuksia sähköisiin palveluihin. Vastikään perustetun 5G Momentum -verkoston tavoitteena on, ei vähempää kuin, rakentaa Suomesta 5G-teknologian kärkimaa. Mukaan on kutsuttu viranomaisia, tutkimuslaitoksia ja verkkoteknologioiden hyödyntäjiä.

Mikä 5G?

Uusi verkkoteknologian kehitysaste, 5G, tuo lisää suorituskykyä langattomiin verkkoihin. Nopea, energiatehokas ja tietoturvallinen langaton verkko mahdollistaa laitteiden ja järjestelmien tehokkaamman keskinäisen kommunikaation (IoT, InternetofThings) ja siten uudenlaiset sähköiset palvelut. Käyttökohteita on periaatteessa rajattomasti, vaikkapa liikenteessä autonomiset älyajoneuvot, viranomaisten multimediaverkot, sairaanhoidossa etäleikkaukset, tehtaiden digitalisointi ja uudenlaiset lisätyn- ja virtuaalitodellisuuden sovellukset.

5G Momentum on verkkoteknologian yhteistyöverkosto

Viestintäviraston koordinoima 5G Momentum -verkosto kokoaa yhteen eri 5G-teknologian toimijat Suomessa. Mukana on viranomaisia, tutkimuslaitoksia ja verkkoteknologian hyödyntäjiä. Tavoitteena on lisätä 5G-teknologian testaus- ja kokeilutoimintaa sekä tuottaa uusia teknologian sovelluksia.
 
Turun AMK on ensimmäisenä korkeakouluna liitetty verkostoon.
 
- Turun ammattikorkeakoululla on laajaa tutkimustoimintaa 5G-verkkoteknologiassa, jossa pyritään kehittämään testausympäristöjä hyödyntäjäyritysten tarpeisiin, perustelee yliopettaja, tutkimusvastaava Jarkko Paavola Turun AMK:n liittymistä verkostoon
 
Turun AMK:lla on oma 5G-testiverkko (5GTNT, 5GTestNetworkTurku). 5G-teknologiaa tutkitaan useiden EU-hankkeiden rahoituksella. Hankkeissa tutkitaan mm. kaupallisten verkkojen viranomaiskäyttöä ja mediasisältöjen kuten TV-lähetysten jakelua mobiiliverkossa sekä kehitetään 5G-testiympäristöjä. Seuraa aktiviteetteja Twitterissa @5GTNT.