Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.6.2018

Toisen asteen ja korkea-asteen koulutusyhteistyö innostaa

Turun ammattikorkeakoulu ja Raision lukio ovat tehneet yrittäjyysopetukseen liittyvää yhteistyötä syksystä 2017 alkaen. Käytännössä Raision lukion opiskelijat ovat avointen ammattikorkeakouluopintojen kautta osallistuneet maksutta Turun ammattikorkeakoulun tarjoamaan yrittäjyysopetukseen.

Teksti: Sari Asteljoki ja Johanna Stenroos-Vuorio
Kuva: Suvi Harvisalo

Yrittäjyyteen liittyviä asioita on opittu runsaasti, päivänvalon on nähnyt myös liuta lukiolaisten yritysideoita. Kaikilla on ollut hyvä draivi ja yhteistyön jatkuminen on jokaiselle toimijalle itsestään selvää.

Syksyllä 2017 aloitettiin Turun AMK:ssa Yrittäjyyden perusteet -verkko-opintototeutus, johon ilmoittautui mukaan 26 Raision lukion opiskelijaa. Verkko-opinnoissa opiskeltiin aihealueita, joita olivat sisäinen yrittäjyys, yritystoimintaan tutustuminen, liikeidean ideointi, suunnittelu ja esittely.

- Tämä yhteistyö on loistava mahdollisuus toisen asteen ja korkea-asteen koulutusyhteistyölle. Se on linjassa myös Opetusministeriön tulevaisuuden suunnitelmien kanssa, jossa on tavoitteena lisätä yhteistyötä eri koulutusasteiden välillä ja nopeuttaa työelämään siirtymistä, toteavat koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlander ja rehtori Leena Laakso yhdessä.

Opintojaksolla on tehty lyhyitä videoita, sähköisiä käsitekarttoja ja yrittäjähaastatteluita. Lisäksi opiskelijat ovat osallistuneet yrittäjyystapahtumaan. Opintojakson aikana on lisäksi tutustuttu yrittäjien tarinoihin videoiden ja kirjallisuuden avulla, kirjoitettu blogia ja pidetty hissipuheita.

Lukiolaiset tekivät korkeakouluopintoja tsemppihengellä

Turun AMK:n lehtori Sari Asteljoki kävi verkko-opetuksen lisäksi sparraamassa opiskelijoita kasvokkain Raision lukiolla lukuvuoden aikana. Hän kertoo yhteistyön sujuneen Turun AMK:n ja Raision lukion välillä on erittäin hyvin.

- Sekä suunnittelu että toteutus ovat menneet hienosti. Yhteistyötä jatketaan syksyllä 2018, jolloin BisnesAkatemian opiskelijat sparraavat Raision lukion opiskelijoita Harrastemessujen suunnittelussa ja toteutuksessa, toteaa Sari Asteljoki.
Opintojen aikana kukin opiskelija teki ryhmässään myös pienimuotoisen liiketoimintasuunnitelman omasta yritysideastaan. Yhteensä lukiolaisten tiimeissä kehitettiin seitsemän yritysideaa. Monissa on ohjaavan opettajan mukaan mahdollisuuksia aivan oikeaankin liiketoimintaan.

Yksi potentiaalisista ideoista on Juuso Salmisen, Niko Ojalan ja Miikka Evestin yritysidea arvokellojen myynnistä. Ideastaan ja yrittäjyysopinnoista selvästi innostuneet opiskelijat saivat viiden opintopisteen kokonaisuuden valmiiksi ensimmäisinä. Viiden opintopisteen opintojakson suorittaminen päättyy kaikilta viimeistään joulukuussa 2018.

Yritysidea puolestaan sai alkunsa Miikka Evestin harrastuneisuudesta arvokellojen parissa. Evest on ollut kelloharrastaja jo yli vuoden ja kun muutkin ryhmän jäsenistä olivat aiheesta kiinnostuneita, oli pohjatietoa aiheesta riittävästi. Arvokellojen myynnissä on myös selkeä liiketoimintamalli:

- Se on yksinkertaista liiketoimintaa, ostetaan halvemmalla ja myydään kalliimmalla. Aihe oli lähellä ja helpohko toteuttaa, kertoi Miikka Evest.

Raision lukiolla Yrittäjyyslinjan vetäjinä toimivat yhteiskuntaopin opettaja Janina Lönnroth ja opinto-ohjaaja Tuula Aro. Janina Lönnroth on coachannut yrittäjyyslinjalaisten ammattikorkeakouluopintojen suorittamista läpi vuoden.

- Hyvällä tsemppihengellä nämä vasta 16-vuotiaat nuoret ovat ensimmäisen lukiovuotensa ohessa suorittaneet myös vaativampia korkeakouluopintoja, toteavat Aro ja Lönnroth.

Yrittäjyyden perusteet –opintojakson opettajana toimi Turun ammattikorkeakoulun opettaja ja opintojakso oli Turun ammattikorkeakoulun tutkintovaatimuksen mukaisen oppimissuunnitelman opetusta. Turun ammattikorkeakoulun opinnoista saatu osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan osaksi ammatillisen tutkinnon yhteisiä, valinnaisia ja/tai vapaasti valittavia tutkinnonosia, joten opiskelija voi hyödyntää saamiaan opintopisteitä ammattikorkeakoulun jatko-opinnoissaan. Yhteistyö hyödyntää näin molempia osapuolia. Ammattikorkeakoulu saa tulevaisuudessa motivoituneita opiskelijoita ja Raision lukio voi tarjota lukio-opintojen lisäksi myös ammattikorkeakouluopintoja.