Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.9.2017

WIVE-toimialahanke kehittää automatisoidun tavaraliikenteen, älykkään sähköverkon, massiivisen koneviestinnän ja mediajakelun kilpailukykyä 5G:ssä

Yritysten ja tutkimuslaitosten muodostama suomalainen toimialaryhmittymä on käynnistänyt WIVE (WIreless for Verticals) –yhteistyöhankkeen selvittääkseen uusien toimialojen mahdollisuuksia saada kilpailuetua uusista langattomista tekniikoista, erityisesti 5G:stä.

TEKESin osaltaan rahoittamassa projektissa on mukana monia kumppaneita yritysmaailmasta, tutkimuslaitoksista ja korkeakouluista, mukaan lukien Nokia, Teleste, Telia, ABB, Cargotec Kalmar, Yleisradio, Digita, viestintävirasto, keskeiset suomalaiset korkeakoulut sekä VTT.

Ennusteiden mukaan kymmenet miljardit verkkoon kytkeytyvät laitteet yhdistyvät älykkäiksi ja ohjelmoitaviksi järjestelmiksi, jotka parantavat ihmisten arkea monilla toimialoilla. Muutos vaikuttaa esimerkiksi liikenteeseen ja resurssien käyttöön, oppimiseen ja työhön sekä terveydenhoitoon ja hyvinvointiin tuomalla näille toimialoille mittavia mahdollisuuksia, mutta samalla lisää kapasiteettivaatimuksia verkoille. Kaksivuotiseksi suunniteltu WIVE-hanke keskittyy vertikaaleihin valituilla toimialoilla.

WIVE-hankkeen piirissä olevat vertikaalit

• Media ja viihde (M&E)
• Koneyhteydet sovellusalueilla, mukaan lukien:


- Huippuluotettava, alhaisen viiveen viestintä (Ultra Reliable Low Latency Communications, URLLC) joka palvelee esim. älykkäitä sähköverkkoja ja etäohjattavia laitteita.
- Massiiviset koneyhteydet (Massive machine-type communication, mMTC) jotka mahdollistavat suuren määrän verkkoon kytkettäviä laitteita alhaisilla kuluilla ja virrankulutuksella.

WIVE-hankkeen tavoitteena on kehittää konsepteja, mahdollistaa teknologioita ja testata uusia 4G/5G:n tarjoamia vertikaalisia palveluita, erityisesti edellä mainituilla koneyhteyksien sekä mediajakelun alueilla. Nämä uudet viestintäpalvelut asettavat monipuolisia vaatimuksia mm. luotettavuudelle, viiveelle, datanopeudelle, turvallisuudelle ja saatavuudelle.  Hankkeen tarkoituksena on osoittaa, että näihin vaatimuksiin voidaan vastata tulevilla 4G/5G-verkoilla entistä joustavammin ja edullisemmin.

WIVE-hanke toteuttaa vertikaalisia palvelupilotteja toimialan osoittamista käyttötapauksista Suomen 5G-testiverkon (5GTNF) testialustoilla (esim. TAKE-5 and 5GTN+). Palveluita testataan todenmukaisissa testiympäristöissä laboratorion ulkopuolella uusiin teknologioihin liittyvien teknisten ja liiketoiminnallisten mahdollisuuksien ja rajoitteiden löytämiseksi, jotta uusien vertikaalisten 5G-palveluiden markkinoille tuloa voitaisiin vauhdittaa.

Taajuudet ovat yksi keskeinen mahdollistaja 5G:n innovaatiomahdollisuuksia hyödynnettäessä. Tämän vuoksi WIVEssä tutkitaan ja edistetään aktiivisesti joustavaa taajuuspolitiikkaa ja taajuuksien hallintaa uusien taajuusresurssien vapauttamiseksi 5G:tä varten.

Hankkeen olennainen osa on käyttäjäulottuvuuteen keskittyminen ja eri vertikaalien uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen. 5G mahdollistaa innovatiivisia palvelukonsepteja ja liiketoimintalähtöjä yli toimialojen päätelaitteiden ja koneiden verkottuessa, mikä avaa tietä uusille liiketoimintamalleille ja markkinoille verkottuneessa maailmassa. WIVE-hanke kartoittaa 5G:n uusia liiketoimintamahdollisuuksia loppukäyttäjien sisällön kulutuksen käyttötapojen pohjalta.

"Eri toimialojen tarpeiden ja 5G:n käyttäjien kontekstin syvällinen ymmärtäminen on toimintamme ytimessä. Tutkimme median käyttötapojen muuttumista ja kehitämme uudenlaisia katsojakokemuksia esimerkiksi osana Telia 5G –areena –yhteistyötä ja Liigan mediakumppanuutta. Koneiden väliset yhteydet ja huippuluotettava viestintä ovat yhtä lailla elintärkeitä älyliikenteelle, tuotannollisille sovelluksille ja muille digitalisaatioaiheille, joita pohdimme yritysasiakkaittemme kanssa", sanoo Telian 5G-ohjelmasta Suomessa vastaava Janne Koistinen.