Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.8.2017

Arkkitehtuuriopiskelijoita ympäri maailman Taideakatemian tiloissa

Kainsainvälinen arkkitehtuurin kesäkoulu on tuonut 16 alasta kiinnostunutta opiskelijaa Taideakatemiaan Linnankadulle. Opiskelijoita on useista maista kuten Kiinasta, Venäjältä, Thaimaasta ja Saksasta. Turku isännöi ja kahdeksatta kertaa Aalto yliopiston, Tampereen teknillisen opiston ja IFHP:n (International federation of housing and planning) järjestämää kesäkoulua. Kesäkoulu järjestetään 10.-18.8. Kesäkoululaiset viettivät ensin kolme päivää Helsingissä ja jakaantuivat sen jälkeen kahteen ryhmään: Turkuun ja Tampereelle.

Turussa kesäkoululaisten tukikohdaksi on valikoitunut jo useamman kerran Taideakatemia Linnankadulla tilojen ja alueen erityislaatuisuuden vuoksi. Turun kaupunki on antanut kesäkoululaisille tehtäväksi suunnitella Turun Pukkilan teollisuusalueen muuttamista innovatiiviseksi asuinalueeksi.

Thaimaasta kotoisin oleva kesäkouluun osallistunut Ken tarkastelee ryhmänsä kanssa suunnittelemaansa liikennekarttaa Pukkilan alueesta ja alkaa yhdistää sitä muihin karttoihin. Hän pitää Linnankadun tiloista.

— Hyvä sekoitus uutta ja vanhaa, ilman tylsää muotoilua. Pidän myös huonekalujen muotoilusta, kuten tästä pöydästä.

Luokkatilan pöydät koostuvat pyöreistä tai puoliympyröistä muodoista ja muodostavat suurempia kokonaisuuksia. Ken mainitsee Bauhaus-arkkitehtuurin, joka on toiminut modernin suunnittelun suunnannäyttäjänä. Sille ominaista on epäsymmetrinen sommittelu, kuutiomuodot, valkoinen rappaus ja materiaalien kuten teräksen, teräsbetonin ja lasin käyttö. Näitä elementtejä löytääkin joka suunnasta kun katsoo ympärilleen Linnankadulle.

Turun kaupungin kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalon mielestä hyvät tilat Linnankadulla sopivat kesäkoulun järjestämiselle ja alue liittyy nyt myös hyvin kesäkoulun teemaan "New nodes of urbanity", sillä vanhaa on oivaltavasti uusiokäytetty Linnankadun kokonaisuudessa.

— Tämä on kiehtova osa Turkua, sijainti on rannalla ja täällä on erikoisia juttuja, lisää Turun kaupungin suunnitteluavustaja Tiina Pesonen.

Telakka-alueesta kampukseksi

Linnankadun rakennukset ovat olleet aikoinaan ihan muussa kuin opiskelukäytössä.

Vuonna 1934 valmistunut, 270 metriä pitkä köysitehdas ja köysirata oli aikoinaan Pohjoismaiden pisin rakennus. Nykyään vanhassa köysitehtaassa ja telakkahallissa (1928) sijaitsee Konservatorio. Taideakatemian tilat ovat toisessa telakkahallissa, sosiaalirakennuksessa (1970-luku) ja uudisosassa. Köysirata yhdistää Konservatorion ja Taideakatemian tilat.

Linnankadun telakka-alueella on siis rakennettu laivoja ja yksi rakennuksista on toiminut myös Wärtsilän henkilöstötilana.

LPR-arkkitehdit Oy restauroi rakennukset 90-luvulla Taideakatemian ja Konservatorion käyttöön. Kampusalue on huomioitu myös kansainvälisellä tasolla, se on voittanut monia kilpailuja ja toimii esimerkkinä onnistuneesta prosessista, jossa kaupunkikeskustojen liepeillä sijaitsevia teollisuusalueita muutetaan asumisen ja luovan työn ympäristöiksi.

Suojeltujen rakennusten suunnittelussa huomioitiin vanhan arkkitehtuurin erityispiirteet. Vanhat korkeat ja tilavat tehdashallit tarjosivat hyvät tilat musiikinopetukselle ja konserteille. Telakkahallien ja köysiradan julkisivut säilytettiin lähes alkuperäisessä asuissaan: painuneita julkisivurakenteita ei oikaistu, teräsrakenteiden patinaa ei puhdistettu pois, ja uudet lasitukset hiekkapuhallettiin kevyesti. Aulan päädyn lasiseinässä hyödynnettiin ensimmäisen kerran Suomessa pistekiinnitteistä lasirakennetta. Akustiikan suunnittelussa käytettiin myös ensimmäisen kerran tietokonepohjaista ohjelmistoa.

Jokitalo toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleeksi perjantaina klo. 13 Kuvateatteriin katsomaan arkkitehtuurin kesäkoulun opiskelijoiden lopputöitä Pukkilan alueesta. Turun kaupunki on konkreettisella tehtävänannollaan toivonut, että saisi hyviä ideoita alueeseen liittyen sekä avointa keskustelua Pukkilan tulevaisuudesta.