Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.5.2017

Uudet sote-palvelut edellyttävät uudenlaista osaamista

Käynnissä oleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on Suomen historian suurin. Muutos vaatii alan asiantuntijoilta uudenlaista osaamista. Turun ammattikorkeakoulu on tarttunut haasteeseen tarjoamalla valmennusta sote-palveluja tarjoaville pk-yrityksille ja järjestöille.

Kuvassa vasemmalta alkaen: Päivi Ovaskainen (Tehy ry), Merja Sinkkonen (TAMK), Janina Andersson (Mannerheimin lastensuojeluliitto), Tarmo Karhu ja Riitta-Liisa Lakanmaa (Turun AMK).

Uudistuksessa alan ammattilaisten koko työkenttä muuttuu. Yleisenä huolenaiheena alalla on se, miten asiakkaat löytävät itselleen parhaiten sopivat palvelut.

Hoito helposti asiakkaan saataville

– SOTE-toimijoiden on osattava tehdä oma osaaminen näkyväksi, ja vaikuttava hoito on saatava esille asiakkaille ja potilaille, projektipäällikkö ja tutkimusryhmävastaava Riitta-Liisa Lakanmaa Turun ammattikorkeakoulusta kuvailee.

Turun ammattikorkeakoulussa käynnistettiin 3.5. SoteNavi-hanke keskustelevassa aloitusseminaarissa. Tilaisuus kokosi yhteen kymmeniä alan toimijoita julkiselta sektorilta yrityksiin ja järjestöihin.  

Keskustelussa nostettiin esiin erityisesti asiakas ja hänen tarpeensa: miten palvelut paketoidaan helposti asiakkaan saataville? Palvelumuotoilu on päivän sana myös sote-alalla. Sillä tarkoitetaan palveluiden kehittämistä sellaisiksi, että ne vastaavat täsmällisesti käyttäjän tarpeita sekä tuottajan liiketoiminnallisia tavoitteita.

PK-yrityksille ja järjestöille tukea muutokseen

SOTE-uudistus haastaa erityisesti hyvinvointialan mikro- ja pk-yritykset sekä järjestöt. Mikro ja pk-yritykset tarvitsevat valmennusta saavuttaakseen riittävän osaamisen ja valmiudet kilpailussa asiakkaista. Kaksivuotinen SoteNavi-hanke tarjoaa apua yrityksille ja järjestöille. Päätavoitteena on lisätä työhyvinvointia ja tuottavuutta sote-alan yrityksissä ja järjestöissä Suomessa.

– Järjestämme yrityksille osaamisvalmennusta erityisesti viestintään ja markkinointiin. Lisäksi tuemme työhyvinvointia, sillä mittavat muutokset vaikuttavat myös työntekijöiden jaksamiseen, asiantuntijaopettaja Riikka Teuri kertoo.

Asiantuntijoiden tietotaitoa tarvitaan

Turun ammattikorkeakoulu on aktiivisesti mukana SOTE-palvelujärjestelmän kehittämisessä: Käynnissä ja suunnitteilla on jatkuvasti aiheeseen liittyvien hankkeita. Yhteistyökumppaneina ovat kunnat, valtion organisaatiot, sairaanhoitopiirit, järjestöt ja yritykset. Terveysalan kliininen asiantuntijuus sekä SOTE-palvelujärjestelmän kehittäminen -tutkimusryhmät kokoavat yhteen tätä osaamista.

– Myös SOTE-alan henkilöstön koulutus on jatkuvaa sekä aiheuttaa koulutusorganisaatioille muutoksen seuraamisen vaateita, Lakanmaa kuvailee.

Seminaarissa nousi esiin myös tarve riippumattomille palveluohjaajille eli tahoille, jotka auttavat asiakasta löytämään hänelle oikeat palvelut. Palveluja itse tuottava taho ei ole riippumaton.

– Tulevaisuudessa tarvitaan riippumattomia ammattitaitoisia palveluohjaajia. Koulutusorganisaatioiden on turvattava sote-alan hyvä osaaminen yhteistyössä julkisen sektorin, yritysten ja järjestöjen kanssa, Teuri summaa.