Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.2.2017

Circwaste ottaa askeleita kohti kiertotaloutta

Turun AMK on mukana suuressa hankekokonaisuudessa, jossa edistetään tehokasta materiaalivirtojen hyödyntämistä. Circwaste-hanke pyrkii tosissaan sysäämään Suomea kohti kiertotaloutta.

Teksti: Martti Komulainen
Kuva: Pekka Alho

-Turun AMK:n tehtävänä Circwaste-hankkeessa on tukea tilakoon biokaasulaitosten toteutumista koulutuksella ja koetoiminnalla, tiivistää projektipäällikkö Pekka Alho.
 
Eri materiaaleilla tehtäviä biokaasutuskokeita tehdään sekä pienessä mittakaavassa Turun AMK:n Lemminkäisenkadun yksikön laboratoriossa, konttimaisessa koelaitoksessa ja Tuorlan biokaasulaitoksessa. Kokeissa tutkitaan erilaisia biokaasutukseen soveltuvia aineksia, kuten viherbiomassoja, biojätettä, lantaa ja lietteitä.

Mittava panostus kiertotalouden edistämiseen

Circwaste - kohti kiertotaloutta -hanke on 7-vuotinen EU Life IP -ohjelmasta pääosan rahoituksesta saava hanke, joka koostuu 19 osahankkeesta. Hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus (SYKE). Hankekokonaisuudella haetaan ratkaisuja yhdyskunta- ja teollisuusjätteiden, teollisuuden sivuvirtojen, rakennusjätteiden, ylijäämäruoan ja maa-ainesten tehokkaampaan hyödyntämiseen.
 
Hankkeen tuloksena on tarkoitus synnyttää kierrätyspuistoja, kehittää ylijäämäruoan jakelua, edistää biokaasutuotantoa ja muovin uudelleenkäyttöä, rakentaa älykkäitä materiaalivirtojen hallintajärjestelmiä sekä teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämismalleja. 
 
Eri alueen toimijat kokoava yhteistyöryhmä laatii tiekartan kiertotalouden edistämiseksi. Varsinais-Suomen lisäksi hankkeen kohdealueita ovat Satakunta, Keski-Suomi sekä Etelä- ja Pohjois-Karjala. Varsinais-Suomen osuutta koordinoi Varsinais-Suomen liitto.