Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.2.2017

HILLA-ohjelman palvelut laajenivat Varsinais-Suomeen

Kansallinen HILLA-ohjelma on laajentanut toimintansa Varsinais-Suomeen. Uusi HILLA-keskus toimii sekä Turku Science Park Oy:n että Yrityssalo Oy:n tiloissa yhdistäen Varsinais-Suomen keskeisten tutkimustoimijoiden, kaupunkien ja yritysten korkean teknologiaosaamisen toimintoja.

Vuonna 2015 alkanut HILLA on Tekes-rahoitteinen kansallisen tason kasvu-, investointi- ja innovaatio-ohjelma, jonka tavoitteena on rakentaa Suomesta digitalisaation ketterä edelläkävijä ja haluttu kumppani kansainvälisillä markkinoilla. HILLA investoi tutkimuksen ja liiketoiminnan sulauttaviin markkinalähtöisiin kärkihankkeisiin, yhteiskäyttöisiin T&K- ja pilotointiympäristöihin sekä globaalisti skaalautuviin monitoimijaratkaisuihin.

Vuoden 2017 alussa ohjelma laajeni Varsinais-Suomeen. Toimintaa koordinoi HILLA-keskuksen projektipäällikkönä aloittanut Paavo Kosonen.

– Varsinais-Suomen yritykset ovat tervetulleita entistä tiiviimmin hyödyntämään koko kansallisen HILLA-verkoston ICT- ja monitoimialaosaamista ja luomaan nopeasti uutta, skaalautuvaa ja kansainvälistä liiketoimintaa, Kosonen sanoo.

HILLA-ohjelman johtaja professori Jaakko Sauvola alleviivaa yritysten välisten yhteisprojektien ja -investointien tärkeyttä.

– Asettamalla tähtäinpiste yhdessä kumppanien kanssa korkealle mahdollistetaan eri kokoisten ja erilaista kompetenssia omaavien yritysten erikoistuminen ja terve liiketoimintalähtöinen kasvu. Ohjelmassa kehitetty sparraava Runway-malli luokin erinomaisen alustan yritysten ja monitieteisen tutkimuksen kansainväliseen yhteistyöhön, Sauvola kertoo.

Varsinais-Suomessa HILLA-ohjelman laajeneminen on saanut yrityssektorilla myönteisen vastaanoton.

– Teollisen internetin hyödyntäminen on teknologiateollisuuden yrityksille yksi keskeisimpiä keinoja uudistumisessa ja kasvun tukemisessa. Erityisen hyödyllisenä pidän eri alojen yritysten välisen yhteistyön laajentamista, arvioi Teknologiateollisuus ry:n Varsinais-Suomen aluepäällikkö Teppo Virta.

Meyer Turun tuotekehityspäällikkö Kari Sillanpää korostaa alihankkijaverkoston sekä korkeakoulujen välisen yhteistyön tärkeyttä.

– Näen runsaasti mahdollisuuksia hyödyntää uusinta ICT-teknologiaa meriteollisuuden kasvun vahdittamisessa. Tutkimuksen roolina on tuoda hankkeisiin viimeisin tietämys ja muovata se yhdessä yritysten kanssa menestyviksi vientituotteiksi, Sillanpää sanoo.

Vuoden vaihteessa startanneen Varsinais-Suomen HILLA-keskuksen keskeisiä toimijoita ovat Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Åbo Akademi, Yrityssalo Oy ja Turku Science Park Oy. Yhteistyötä tehdään jo olemassa olevien HILLA-kumppaneiden eli Oulun yliopiston, Oulun ammattikorkeakoulun, VTT:n, Business Oulun ja Tekesin kanssa. Nykyisellään HILLA-verkostossa on noin 1000 ICT- ja muita toimialoja edustavaa yritystä sekä joukko keskeisiä tutkimusorganisaatioita Suomesta ja ulkomailta.