Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.11.2016

Eläimellistä menoa ja perhesurmia taideakatemialaisten esityksissä

Turun AMK:n Taideakatemian teatteri-ilmaisun ohjaaja- ja musiikkipedagogiopiskelijat tulkitsevat maailmaa devising-esityksissä ensi viikolla 1.-2.12.2016 Köysiteatterin lavalla. Kun kaksi kohtaa – musiikista esitykseen -kokonaisuudessa nähdään kolme perinteisestä poikkeavaa teatterinäytöstä.

Teksti: Madeleine Hahl

”Kaikki esitykset ovat erilaisia. Niissä on henkilöhahmoja, mutta ei juurikaan puhetta. Esitykset perustuvat enemmän tekoon ja liikkeeseen, joilla käsitellään jotain teemaa tai esitellään maailmaa”, sanoo esittävien taiteiden opettaja Minna Haapasalo.

Esityskokonaisuudessa käsitellään rankkojakin aiheita. Haapasalo kertoo, että esimerkiksi yhdessä näytöksessä teemana on perhesurmat ja –väkivalta.

Kokonaisuuden viimeisessä osiossa Kärähtäneen yöperhosen laulu eli valo on ikään kuin aukko pimeässä reitti ulospäin mukana oleva Anna-Maria Vänskä sanoo, että esityksessä ei ole perinteistä juonellista kaarta, vaan näytös on enemmän performatiivinen.

”Sen teemana on suoriutuminen. Mihin se johtaa ja miten suorittaminen tai ylisuorittaminen määritellään. Onko se osa selviytymisviettiä ja onko se aina huono juttu? Esitykseen on otettu eläimellistä näkökulmaa, kuten kaneja. Kani on yleisesti erittäin energinen ja valpas ja sen tehtävät vaativat suorittamista”, Vänskä avaa.

Käsikirjoittaminen lähtee toiminnasta

Kun kaksi kohtaa -esitykset on toteutettu devising-menetelmällä, jossa Minna Haapasalon mukaan on oleellista käsikirjoittaminen toiminnan kautta.

”Ei istuta ja kirjoiteta paperille esitystä, vaan lähdetään liikkeen kautta tuottamaan materiaalia esimerkiksi improvisoimalla. Sen jälkeen on analyysivaihe, jossa mietitään, mitä teemoja esitykseen otetaan ja miten se toteutetaan.”

Haapasalo sanoo, että devising-teatteri on usein nykyteatterin kaltaista, eikä siinä ole esimerkiksi päähenkilövetoista tarinaa. Se ei ole vain yhden ihmisen visio, vaan esitystä tehdään ryhmässä.

”Devising-teatteria kuvaa se, että lähdetään tyhjästä tai jostain impulssimateriaalista ryhmän kanssa tuottamaan esitysmateriaalia. Näitä esityksiä varten opiskelijoille on annettu tietyt musiikkikappaleet, joista tuottaa materiaalia”, Haapasalo kertoo.

Jokaisen esityksen on suunnitellut neljän hengen ryhmä teatteri-ilmaisun opettajaopiskelijoita. Lisäksi esityksissä on musiikkipedagogiopiskelijoita, jotka soittavat kappaleet. Musiikki on klassista nykymusiikkia, joka luo voimakkaita tunnelmia.