Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.4.2016

Sairaanhoitajien työnkuvia uudistettava

Kun sote-palveluja uudistetaan, myös terveyspalveluja pitää kehittää. Turun ammattikorkeakoulusta Katja Heikkinen oli mukana Sairaanhoitajaliiton APN-asiantuntijatyöryhmässä. Sairaanhoitajaliitto julkaisi 11.4. raportin, joka esittelee sairaanhoitajan uusia työnkuvia.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Meraston mukaan sairaanhoitajien uusilla työnkuvilla edistetään sote-uudistuksen kärkitavoitteita.

- Tavoitteena on vähentää palveluiden eriarvoisuutta, parantaa oikea-aikaista hoitoon pääsyä ja palveluketjujen sujuvuutta sekä hallita kustannuksia, Merasto toteaa.

Riittävät sote-palvelut tulisi taata taloudellisesta kestävyysvajeesta huolimatta. Perusterveydenhuollon hoitajavastaanottojen lisäys nykyisestä voisi tuoda vuosittain jopa noin 100 miljoonan euron kustannussäästöt.

Uudenlaiset työnkuvat

Raportissa kuvataan asiantuntijasairaanhoitajan ja kliinisen hoitotyön asiantuntijan työnkuvat. Näihin tehtäviin edellytetään vankkaa työkokemusta ja ylempää korkeakoulututkintoa. 

Asiantuntijasairaanhoitaja voi itsenäisesti tutkia ja arvioida potilaan hoidon tarvetta sekä hoitaa heitä, joilla on akuutteja ja kroonisia tauteja ja sairauksia. Hän huolehtii potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta. Hänellä voi olla rajattu lääkkeenmääräämisoikeus. Lääkkeenmääräämisoikeus on tällä hetkellä noin 200 sairaanhoitajalla. STM on ehdottanut lääkkeenmääräämisoikeuden laajentamista.

Kliinisen hoitotyön asiantuntija tekee kliinistä hoitotyötä sekä siihen liittyvää koulutus-, kehittämis-, tutkimus-, konsultointi- ja johtamistyötä. He tuottavat uusia palveluita ja parantavat niiden laatua koulutuksella ja tutkimuksella. Näissä tehtävissä on noin 60 sairaanhoitajaa. Suurin osa työskentelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. 

Koulutuksella asiantuntijaksi

Turun AMK:ssa on toteutettu kliininen asiantuntija ylempi (AMK) –tutkintoon johtavaa koulutusta vuodesta 2009.

- Kliinisen asiantuntijan koulutus antaa osaamista niin asiantuntijasairaanhoitajan kuin kliinisen hoitotyön asiantuntijan tehtäviin. Työnantaja päättää viimekädessä osaamisesta, jota tehtävään edellytetään, tutkimus- ja koulutusvastaava Katja Heikkinen kertoo.

-Tässä haastetaan myös työnantajat tunnistamaan koulutus ja sen tuottama osaaminen. YAMK koulutus antaa pätevyyden virkaan, jossa edellytetään korkeakoulututkintoa, Heikkinen jatkaa.

Syksyllä käynnistyvä koulutus syventyy syövän hoidon teemaan.  Se on suunnattu kaikille sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinnon suorittaneille. Uusi koulutus luo edellytykset toimia itsenäisesti laajennetuissa asiantuntijatehtävissä syövän hoidon eri toiminta-alueilla kliinistä erityisosaamista vaativissa tehtävissä.

- Koulutuksella turvataan osaamista kehittyvässä sote-kentässä pitkälle tulevaisuuteen. Nyt kaivataan vahvoja osaajia, joilla on kykyä tarttua niin laadullisiin kuin taloudellisiin haasteisiin, Heikkinen painottaa.

Turun AMK:ssa on tarjolla myös sairaanhoitajan lääkkeen määräämisen lisäkoulutusta täydennyskoulutuksena.