Avoimuus avasi ovia



Ylen tuotantokoordinaattorina työskentelevä, mediatuotannon alumni ja Vuoden alumnina palkittu Lotta Luukka kehottaa tekemään juuri sitä, mikä on itselle merkityksellistä ja tärkeää. Oikealla asenteella pääsee pitkälle työelämässä.

Alumni

Teksti: Siiri Welling, kuva: Sini Saarinen

Kun Lotta Luukka hakeutui opiskelemaan mediatuotantoa Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiaan vuonna 2013, ei hän ollut täysin varma tulevaisuuden suunnitelmistaan.

− Pääsin korkeakouluun suoraan lukiosta. Minulla ei ollut selkeää kuvaa siitä, mitä haluan tehdä. Mutta löysin itseni tilanteesta, jossa kohdalleni osui useita eri alojen pääsykokeita samaan aikaan. Ajattelin vain, että kokeilenpa nyt sitten tätä Taideakatemian pääsykoetta, ja tässä sitä ollaan, nauraa Luukka.

Luukka on pienestä asti harrastanut kulttuuria, mutta ei vielä korkeakouluopintojen alkaessa osannut hahmottaa, mitä mediatuottaminen oikeastaan tarkoitti. Luukka ei myöskään kokenut suhtautuneensa opintojen aikana erityisen intohimoisesti elokuva- ja televisioalaa kohtaan, vaikka nyt tilanne on toinen.

− Kun pääsin opiskelemaan silloiselle mediatuotantolinjalle, oli tuottaminen itselleni hyvin abstrakti asia. Lisäksi opintojen alkaessa koko alalla meni huonosti, muun muassa siksi, että striimauspalvelut eivät olleet yleistyneet. Päätin siksi erikoistua markkinointiin, kertoo Luukka.

Markkinointinäkökulma avasi työuran harjoitteluiden kautta. Yellow Film & TV:lle Luukka pääsi tekemään sosiaalista mediaa erilaisista TV- ja elokuvatuotannoista. Sometyö vei häntä pikkuhiljaa kohti tuotantokoordinaattorin töitä. Luukka onkin sitä mieltä, että hyvä asenne, avoimuus ja valmius tehdä kaikenlaisia töitä ovat avanneet hänelle paljon ovia.

− Sometyön kautta päädyin olemaan paljon kuvauksissa. Se johti siihen, että jossain vaiheessa olin tuotantoassistenttina. Kun alalla sitten alkoi mennä hyvin, tuntui töitä vain aina löytyvän.

Projektit ja yhteisöllisyys parasta opinnoissa

Opintojensa aikana Luukka oli mukana monessa eri opiskelijaproduktiossa. Eräs mieleenpainuvin työ liittyi Taideakatemian yöhön, jota Luukka oli mukana järjestämässä. Koska Luukka oli soittanut Turun konservatoriossa klassista ja pop jazz -pianoa, pääsi hän esittelemään taitojaan myös Taideakatemian yössä. Lisäksi Luukka oli aktiivisesti mukana Taideakatemian koulutusalayhdistyksen eli TOY ry:n toiminnassa peräti kolme vuotta, joista kaksi vierähti puheenjohtajan roolissa.

− Pidin paljon Taideakatemian yhteisöstä ja halusin edistää sen yhteisön hyvinvointia. TOY ry:n aikana pyrimme luomaan jäsenille etuja ja tukemaan heitä opinnoissa parhaan kykymme mukaan. Yhteisöllisyys ja projektit olivat ehkä koko opiskeluajan parasta antia. Projekteista oppi eniten, toteaa Luukka opiskeluistaan.

Todellinen luovuus mitataan vasta siinä, kun suunnitelmat menevät uusiksi.

Hienointa televisiossa ja elokuvissa ovat tarinat. Luukka toteaa, että kulttuuri tarjoaa monelle esimerkiksi hengähdystauon tai rentoutumishetken arjen kiireistä. Samalla se opettaa erilaisia näkökulmia ja ajattelutapoja.

− Hyvät elokuvat ja tv-sarjat voivat parhaimmillaan purkaa normeja ja auttaa ajattelemaan asioita uudestaan, kun kirjoittamattomia sääntöjä murretaan. Lisäksi on aina hienoa nähdä, miten tyhjästä syntyy kokonaisia uusia maailmoja.

Esimerkiksi Rabbit Filmsillä työskennellessään Luukka oli mukana Munkkivuori-sarjan tuotannossa. Munkkivuori sijoittui 1980-luvun kesään, jossa tapahtuu muutamia synkempiä asioita. Luukan mukaan sarjan lapsinäyttelijät olivat uskomattomia lahjakkuuksia. Koko tarinan ydin rakentui lasten ympärille, minkä vuoksi tuotannossa oli tärkeää pitää huolta heidän hyvinvoinnistaan.

Nyt Luukka työskentelee Ylellä tuotantokoordinaattorina. Hän on tehnyt töitä monenlaisten tuotantojen parissa.

− Nyt olen mukana UMK:ssa Ylellä, ja se on erittäin jännittävää. Mutta siitä en voi kertoa vielä mitään, nauraa Luukka.

Vuoden alumni

Turun ammattikorkeakoulu palkitsi Luukan vuoden alumniksi 2024. Palkinnon perusteluissa todetaan, että Luukka on media-alan moniosaaja, joka on kehittänyt omaa osaamistaan Turun AMK:sta valmistumisen jälkeen. Hän on muun muassa kouluttautunut maisteriksi Tukholman kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa.

− Tittelini on Teknologi Master, mutta olen insinööristä kaukana. Koulutuksessa oli hyvin kansainvälinen tunnelma, ja monien sen ajan tuttavuuksien kanssa pidän edelleen yhteyttä. Harkitsin kyllä valmistumisen jälkeen myös jäämistä Ruotsin puolelle, mutta jotenkin sellainen kuuluvuuden tunne jäi puuttumaan. Siksi palasin lopulta Suomeen, toteaa Luukka.

Jos Luukkaa pitäisi kuvailla sanoin, olisivat sopivat adjektiivit avoin, innostava ja kaikkeen mukaan lähtevä. Nämä adjektiivit Luukka myös kääntää ohjeiksi nykyisille opiskelijoille, opiskelivat he millä alalla tahansa.

− Elämässä on tärkeintä tehdä juuri sitä, minkä itse kokee tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Lisäksi kaikelle uudelle täytyy olla avoin. Negatiivisista asioista ei pidä lannistua. Jos harjoittelu jossain ei mennytkään ihan nappiin, ei se haittaa. Ainakin sait kokemuksen siitä, mitä et halua tulevaisuudessa tehdä. Jos ylipäätään teet jonkun virheen, niin harvoin kukaan oikeasti kuolee. Ja todellinen luovuus mitataan vasta siinä, kun suunnitelmat menevät uusiksi. Älä pelkää virheitä, niistä voi aina oppia jotain uutta. Rohkeasti vaan eteenpäin.

Lue seuraavaksi

  • Uutinen
    Henkilöitä seuraamassa opetusta.

    Kiertotalouden tulevaisuus muotoutuu Tiedepuistossa – ratkaisut syntyvät yhdessä

    Turun ammattikorkeakoulu ja Turun kaupunki haluavat olla edelläkävijöitä kiertotalousratkaisuissa. Yhteinen Circular Tiedepuisto -hanke pyrkii tuottamaan tuoreita innovaatioita alueen parhaaksi erilaisten kokeiluiden avulla. Kehittämisideoille on nyt avattu uusi oppimisympäristö…

  • Case
    Henkilö istuu nojatuolissa huoneessa, jossa jumppapalloja ja huonekasveja.

    Aistimodulaatiokoulutus tarjosi toimintaterapeuteille käytännön työkaluja psykiatriseen kuntoutukseen

    Turun ammattikorkeakoulun täydennyskoulutus toi uusia menetelmiä Niuvanniemen sairaalan oikeuspsykiatristen osastojen toimintaterapiaan ja uutta osaamista henkilökunnalle. Toimintaterapeutti Mirva Karhunen Niuvanniemen sairaalasta osallistui Turun AMK:n järjestämään aistomodulaatiokoulutukseen. Koulutuksen oppeja on…

  • Uutinen
    Luminen Turku _ kuva Heikki Räisänen, Turun kaupunki

    Kiitos vuodesta 2024

    Suuret kiitokset hyvästä yhteistyöstä vuonna 2024. Meille Turun ammattikorkeakoulussa on ollut suuri ilo auttaa kumppaneitamme tekemään vaikuttavia tuloksia Varsinais-Suomen ja koko maan tulevaisuuden eteen. Maan talous on käynyt…