Aistimodulaatiokoulutus tarjosi toimintaterapeuteille käytännön työkaluja psykiatriseen kuntoutukseen

Turun ammattikorkeakoulun täydennyskoulutus toi uusia menetelmiä Niuvanniemen sairaalan oikeuspsykiatristen osastojen toimintaterapiaan ja uutta osaamista henkilökunnalle.

Henkilö istuu nojatuolissa huoneessa, jossa jumppapalloja ja huonekasveja.

Toimintaterapeutti Mirva Karhunen Niuvanniemen sairaalasta osallistui Turun AMK:n järjestämään aistomodulaatiokoulutukseen. Koulutuksen oppeja on hyödynnetty sairaalan toimintaterapiassa.

Yhteistyö

Teksti: Minna Salakari
Kuva: Niuvanniemen sairaala

Turun ammattikorkeakoulu on aistimodulaation ainoa kouluttaja Suomessa tällä hetkellä. Koulutuksia järjestetään sekä täydennys- että tilauskoulutuksena. Niissä käsitellään muun muassa aistijärjestelmiä ja niihin liittyviä häiriöitä sekä mielenterveyskuntoutujien aistitiedon käsittelyn haasteita.

Niuvanniemen sairaalalle räätälöidyn koulutuksen tavoitteena oli tarjota osallistujille käytännöllisiä työkaluja aistimodulaation hyödyntämiseen ja soveltamiseen osastotyössä sekä vinkkejä arviointimenetelmien käyttöön. Myös taustateorian kertaaminen ja laaja-alaisten esimerkkien läpikäynti olivat tärkeä osa kokonaisuutta.

– Kiinnostus tämänkaltaista koulutusta kohtaan heräsi jo aikaisemmassa koulutuksessa, jossa käsiteltiin aistitiedon käsittelyä nepsy-aikuisten kanssa. Meillä oli tarve syventää osaamista ja hankkia lisää keinoja aistimodulaation tehokkaaseen käyttöön sairaalaympäristössä, toimintaterapeutti Mirva Karhunen kertoo.

”Käytännönläheinen koulutus, joka muutti työtä”

Osallistujien kokemukset aistimodulaatiokoulutuksesta ovat myönteisiä: koulutus tarjosi tietoa ja konkreettisia työkaluja aistimodulaation hyödyntämiseen omassa työssä ja kokonaisuuden kohdennus toimintaterapeuteille koettiin hyväksi ratkaisuksi.

Toimintaterapeutit, jotka osallistuivat koulutukseen, kokivat sen vaikuttaneen merkittävästi heidän työskentelyynsä. Koulutuksen avulla on saatu lisää valmiuksia toteuttaa aistimodulaatiota psykiatrisilla osastoilla. Lisäksi ammattilaiset ovat omaksuneet uusia arviointimenetelmiä ja monipuolisempia työtapoja, jotka tukevat potilaiden vireystilan säätelyä ja rauhoittumista.

Etänä toteutunut aistimodulaatiokoulutus tarjosi konkreettisia ideoita aistihuoneiden kehittämiseen. Käytännönläheisen koulutuksen sisällöt vastasivat osallistujien odotuksia hyvin, ja valmis ryhmämateriaali sekä kouluttajien asiantuntemus saavat kiitosta.

Uudet ideat juurtuvat sairaalan arkeen

Karhunen mainitsee koulutuksen yhdeksi konkreettiseksi vaikutukseksi sen, että uusia oppeja on jo pystytty hyödyntämään Niuvanniemen sairaalan yksilötoimintaterapiassa ja ryhmätoiminnoissa – potilaiden kanssa on löydetty yksilöllisiä tapoja säädellä vireystilaa ja rauhoittua, ja osaston aistivälineet on otettu aktiivisesti mukaan esimerkiksi aamuryhmiin.

Osassa sairaalan osastoista on lisäksi aloitettu aistihuoneiden kehittämistyö aistimodulaatiokoulutuksesta saatujen vinkkien pohjalta: yhdellä osastolla kokeiltiin aistinurkkausta ja koulutuksen myötä syntyi idea paljasjalkapolun toteuttamisesta.

– Lisäksi henkilökunnalle on pidetty sisäisiä koulutustilaisuuksia, jotta uudet tiedot ja taidot saataisiin laajemminkin käyttöön hoitotyössä.

Koulutus olisi hyödyllinen myös muille ammattiryhmille, jotta tietoisuus aistimodulaatiosta lisääntyisi.

Lue seuraavaksi

  • OpiskelijaYhteistyö
    etualalla mainostaulu, jossa Fölin Mindfölness-kampanjan mainos. Taustalla tie ja keltainen puutalo.

    Mindfölness kannustaa hengähdyshetkeen 

    Toisen vuosikurssin mainonnan suunnittelun opiskelijat tekivät yhteistyöprojektin Turun seudun joukkoliikenne Fölin ja mainostoimisto Hansdotterin kanssa osana kampanjasuunnittelun opintojaksoa.  Hansdotterilla on vuosittain mainonnan suunnittelun opiskelijoita harjoittelijoina, ja toimisto on…

  • Yhteistyö
    mies ja moottori labrassa

    Turun AMK ja AGCO Power rakentavat kestävää ja tehokasta tulevaisuutta moottorivalmistukselle

    Turun ammattikorkeakoulussa tehdään aktiivisesti yhteistyötä eri alojen yritysten kanssa. Yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia ja pitää korkeakoulun sidoksissa elinkeinoelämään ja kehitykseen. Eräs Turun AMK:n pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista on voimalaiteratkaisuja maatalouskoneisiin…

  • Yhteistyö

    Tiiminjohtamisen taidot hiottiin kohdilleen Technical Lead -koulutuksessa

    Turun ammattikorkeakoulu järjestää yrityksille räätälöityjä koulutuksia tarpeiden mukaan. Ohjelmistoalan yritys Vaadin sai sille suunnitellussa koulutuksessa lisää osaamista muun muassa ryhmäyttämiseen, aikatauluttamiseen ja tiimijohtajuustaitoihin. Julkaistu: Muokattu: Teksti: Mari Loikkanen …