Ajoneuvo- ja kuljetustekniikka, insinööri AMK
Ajoneuvo- ja kuljetusalan toimivuuden merkitys yhteiskunnalle on suuri ja työllistymisnäkymät ovat hyvät. Meneillään oleva tekninen murros ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarjoaa lukuisia haastavia tehtäviä liikenteen ympäristövaikutusten minimoimiseksi.
Tutkintonimike
Insinööri (AMK)
Laajuus ja kesto
Toteutustapa
Paikka
Opetuskieli
Monipuolisia mahdollisuuksia
Ajoneuvo- ja kuljetustekniikan koulutus tarjoaa sinulle monipuoliset opiskelu- ja uramahdollisuudet. Voit syventyä opinnoissasi joko ajoneuvotekniikkaan tai kuljetustekniikkaan:
- Ajoneuvotekniikan insinöörit työskentelevät korjaamotoiminnassa, kulkuväline- tai työkoneteollisuudessa, ajoneuvokatsastuksessa tai ajoneuvojen vakuuttamisen parissa.
- Kuljetustekniikan insinöörien tyypilliset työympäristöt ovat tavarankuljetusyritys, bussialan toimija tai huolintayritys.
Turun AMK:n ajoneuvo- ja kuljetustekniikan erityispiirteinä ovat valinnainen katsastuskoulutus sekä suuntautuminen myös raskaiden ajoneuvojen tekniikkaan. Koulutuksen ja tutkimuksen painopistealueita ovat myös ajoneuvoliikenteen ympäristövaikutukset yleisesti sekä erityisesti energiankulutuksen minimointi, joka heijastuu suoraan kasvihuonepäästöihin.
Mitä opinnot sisältävät?
Insinööriopinnot koostuvat ydin- ja laajentavan osaamisen opinnoista, vapaasti valittavista opinnoista, työharjoittelusta sekä opinnäytetyöstä.
Ydinosaamisen opinnot sisältävät insinöörin työssä tarvittavan matemaattis-luonnostieteellisen osaamisen perustan, kieli- ja vuorovaikutustaitoja sekä ajoneuvo- ja kuljetustekniikan perusteita.
Laajentavan osaamisen opinnoissa valinnaisuus lisääntyy ja syvennyt valitsemasi osaamispolun opintoihin. Voit suuntautua ajoneuvotekniikkaan tai kuljetustekniikkaan.
Työharjoittelussa pääset tutustumaan insinööriosaamista hyödyntävien yritysten toimintaan, soveltamaan oppimaasi sekä keräämään työkokemusta vastaisuuden varalle.
Opiskelu on käytännönläheistä ja sisältää lähiopetusta, käytännön harjoitustöitä eli laboratoriotöitä, ryhmä- ja seminaaritöitä, tutkimus- ja kehitystyötä, työpaikkavierailuja sekä omaehtoista opiskelua. Opiskeluun kuuluu myös projektitoimintaa, jolloin toteutat yksin tai ryhmässä esimerkiksi työelämään linkittyviä toimeksiantoja.
Ajoneuvo- ja kuljetustekniikan koulutus toimii tiiviissä yhteistyössä alan yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyökumppaneihin kuuluvat mm. Suomen Autoteknillinen liitto (SATL), kansallisten autoteknillisten yhdistysten kansainvälinen kattojärjestö FISITA, Autoalan Keskusliitto (AKL), maailman johtava rengas- ja autoalan kylmätestausyritys Ivalossa sekä yksi Suomen merkittävimmistä korjaamo- ja varaosa-alan konserneista.
Osaamispolut
Toisen opiskeluvuoden keväällä valitset ajoneuvo- tai kuljetustekniikan osaamispolun. Osaamispolkuihin ei ole kiintiöitä, vaan voit valita vapaasti sinua kiinnostavan vaihtoehdon. Saat ensimmäisten opiskeluvuosien aikana tietoa vaihtoehtojen sisällöistä valinnan tekemiseksi.
Ajoneuvotekniikka
Ajoneuvotekniikan osaamispolulla opit tuntemaan syvällisemmin ajoneuvojen rakennetta ja toimintaa, ajoneuvoelektroniikkaa, ajoneuvon liikuttamista, korjaamotoimintoja, ajoneuvojen eri voimanlähteitä sekä energiankäytön minimointia.
Ajoneuvotekniikan osaamispolku jakaantuu suunnittelun- ja korjaamotoiminnan ja katsastustoiminnan erikoistumisaloihin:
Suunnittelun- ja korjaamotoiminnan erikoistumisen tavoitteena on antaa syvällinen ymmärrys ajoneuvojen teknisten alajärjestelmien toiminnasta, vianetsinnästä, korjaamisesta ja huoltamisesta. Lisäksi perehdyt eri rakenneratkaisuihin, joiden tuntemus on tarpeen, päädyitpä sitten korjaamotoiminnan tai suunnittelijan tehtäviin.
Katsastustoiminnan erikoistuminen tähtää katsastajan perustason pätevyyteen. Katsastuskoulutukseen osallistumisen edellytyksenä on alan ammattitutkinto tai vähintään 6 kk:n korjaamotyöskentely, joka voidaan hankkia opiskelun aikana ennen katsastusopintojen alkua.
Kuljetustekniikka
Kuljetustekniikan osaamispolulla perehdyt lähi- ja kaukokuljetusten eri muotoihin, kuljetusten ja jakelun suunnittelemisen osaamiseen sekä kustannusten hallintaan. Tarkastelun kohteena ovat kuljetusvälineet, kuljetusteknologiat, yritysten logistiikkaprosessit, logistiikan informaatiojärjestelmät sekä tilaus-toimitusketjut.
Kuljetustekniikassa erikoistumisalana ovat hyötyajoneuvot kuormakoreineen ja osajärjestelmineen sekä lastinkäsittelyssä käytettävine laitteineen.
Koulutuksen jälkeen
Auto- ja kuljetusalan insinöörikoulutuksen suorittaneet työllistyvät tyypillisesti auto-, moottori- tai konealalle, joko operoinnin, huollon, suunnittelun, valmistuksen, kaupan, vakuutustoiminnan tai viranomaisvalvonnan tehtäviin.
Työllistymismahdollisuudet kattavat myös ajoneuvokatsastuksen sekä kuljetustekniset suunnittelu-, operointi- ja hallintotehtävät. Työvuosien karttuessa insinööri siirtyy useimmiten uran alkuvuosia vastuullisempiin tehtäviin esim. huolto-, korjaamo- tai kuljetuspäälliköksi.
Insinööritutkinto avaa monia mahdollisuuksia jatko-opintoihin suomalaisten ja ulkomaisten yliopistojen DI- ja maisteriohjelmissa. Kahden vuoden työkokemuksen jälkeen voi hakeutua opiskelemaan ammattikorkeakoulujen Master-koulutukseen, joka on 60 opintopisteen laajuinen käytännönläheinen jatko-opintokokonaisuus. Sinulla on myös mahdollisuus halutessasi hakeutua diplomi-insinööriopintoihin heti insinööri (AMK) -tutkinnon suoritettuasi.
Näistä saat osaamista
moottoritekniikka
sähkö- ja hybridiautot
3D CAD
autokoritekniikka
kuljetusmuodot
Green Logistics
katsastus
Työllistyminen
Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:
työnjohtaja
huoltovastaava
katsastaja
suunnitteluinsinööri
ajojärjestelijä
logistiikkainsinööri
Hae koulutukseen
Voit hakea tähän koulutukseen yhteishaussa tai avoimen AMK:n kautta polkuopintojen haussa.
Koulutus on mukana seuraavissa hauissa:
Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.
Hakulomakkeet Opintopolussa
Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?
Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?
Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.
Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.
Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.
Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.
Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?
Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.
Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.
Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.
Voinko opiskella työn ohella?
Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu töiden ohessa opiskeltaviksi. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.
Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin, päiväaikaan. Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.
On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja
Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?
Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT.
Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.
Koska opinnot alkavat?
Kevään yhteishaussa ja kesän polkuopintohaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.
Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuopintohaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.
Kysy lisää
Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut
Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK
Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:
Saitko opiskelupaikan?
Tervetuloa opiskelijaksi Turun AMK:iin! Hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.
Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!
Opiskelijakaupunkina Turku
Turku on todellinen opiskelijakaupunki, jo vuodesta 1640. Kaupungissa on yhteensä on 40 000 korkeakouluopiskelijaa. Turussa kaikki on lähellä ja arki sujuu. Turkulaisista korkeakouluopiskelijoista 98 % suosittelee Turkua opiskelupaikkana.