Teatteri, teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK
Teatterialan ammattilaisuutta nyt ja tulevaisuudessa!
Koulutuksesta valmistuu teatterialan taiteilijapedagogeja − laajat teatteritaidot omaavia tekijöitä teatterialan eri tehtäviin. Opintoihin sisältyvät opettajan pedagogiset opinnot, jotka tuovat lisävoimaa taiteelliseen työskentelyyn. Opiskelijat pääsevät osaksi Taideakatemian monitaiteista yhteisöä, jossa kollegiaaliset verkostot luodaan opintojen aikana.
Tutkintonimike
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK)
Laajuus ja kesto
Toteutustapa
Paikka
Opetuskieli
Teatteri + pedagogiikka
Teatterialan ammattilaisena monipuolisuudesta on etua. Teatteri-ilmaisun ohjaaja koulutuksessa opiskelet eri teatterin osa-alueita, erityisesti ohjaamista, esiintymistä, dramaturgiaa, audiovisuaalisia taitoja sekä teatteripedagogiikkaa. Opit valmistamaan esityksiä eri lähtökohdista (mm. tekstilähtöisyys, devising, dokumentaarisuus, visuaalisuus, osallistavuus). Opit ohjaamaan ja opettamaan teatteria erilaisille ryhmille.
Opintojen aikana opit analysoimaan esityksiä ja tekemään omia taiteellisia valintoja. Teatteriprojekteissa opit sekä taiteen tekemistä että projektinhallinnan taitoja. Saat kokemusta niin ohjaajan, esiintyjän, yleisötyöntekijän, tuottajan kuin esitystekniikkaryhmän jäsenen tehtävissä. Esitysproduktioissa ja pedagogisissa projekteissa kehität taiteellisen ilmaisun taitojasi ja muodostat identiteettiäsi teatteripedagogina. Opetusharjoitteluissa harjoittelet teatterin opettamista eri kohderyhmille. Saat myös perusteet ja lähtökohdat käyttää nukketeatteria hyödyksesi taiteellisessa työssäsi.
Koulutus sopii sinulle, jos
- haluat valmistaa ja ohjata esityksiä ja ryhmiä eri lähtökohdista ja eri työtavoilla.
- haluat luoda ja toteuttaa teatteri-ilmaisun kokonaisuuksia erilaisille ihmisille.
- haluat osata ja tuntea nukketeatterin perusteet
- haluat osata soveltaa teatterilähtöisiä menetelmiä eri tarpeisiin ja tilauksiin
- haluat hyvät projektinhallinnan ja osallistamisen taidot.
- haluat edistää ja kehittää teatterialaa.
Jos sinulla on jo kokemusta teatterialalta, tutustu koulutuksen monimuotototeutukseen.
Mitä opinnot sisältävät?
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) -tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä. Opinnot jakautuvat ydinosaamiseen ja laajentavaan osaamiseen, jotka sisältävät oman alan perus- ja ammattiopintoja, vapaasti valittavia opintoja, harjoittelua sekä opinnäytetyön. Opintoihin sisältyvät 60 op laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.
Opintojen kaksi ensimmäistä vuotta opiskelet ryhmän kanssa lukujärjestyksessä määritellyn ja intensiivistä osallistumista vaativan aikataulun mukaan. Opinnot etenevät teatterin perusteiden oppimisen kautta kohti soveltamista ja itsenäistä tekijyyttä.
Opiskelu on käytännönläheistä. Oppiminen tapahtuu pääasiallisesti yhdessä vertaisoppijoiden kanssa ryhmäprosesseissa. Kehität työelämässä arvokkaita sosiaalisia- ja vuorovaikutustaitojasi mutta opit myös itsenäiseen työskentelyyn ja omiin taiteellispedagogisiin valintoihin. Vapaasti valittavat opinnot sekä osallistuminen erilaisiin projekteihin tai kansainväliseen opiskelijavaihtoon mahdollistavat opintojen vahvan henkilökohtaistamisen. Voit valinnoillasi painottaa opintojasi esimerkiksi kohti
- yleisötyötä
- nukketeatteria,
- tuottamista tai
- ohjaamista.
Opinnäytetyö on pääosin opintojen viimeiseen vuoteen sijoittuva projekti, jossa syvennät ja täydennät ammatillisia valmiuksiasi ennen työelämään sijoittumista.
Koulutuksen jälkeen
Valmistuttuasi pystyt työllistämään itseäsi monipuolisesti teatterialan ammateissa, yleisimmin teatteriopettajana, esitysten ohjaajana tai yleisötyöntekijänä. Todennäköisesti toteutat teatterikentällä erilaisia esityksellisiä ja kasvatuksellisia kokonaisuuksia. Pystyt edistämään ja kehittämään niin omaa osaamistasi kuin teatterialaa.
Valmistuneet toimivat teatteripedagogeina ja teatteritaiteilijoina. Teatteri-ilmaisun ohjaaja työskentelee esimerkiksi teatteriryhmien ja harrastajateattereiden ohjaajana ja opettajana, esiintyjänä, yleisötyöntekijänä tai tuottajana. Moni valmistunut tekee esityksiä taiteen vapaan kentän ryhmissä projektiluontoisesti. Opetustyö on yleensä teatteritaiteen perusopetusta tai draama-, teatteri- ja ilmaisukasvatusta oppilaitoksissa tai harrastajakentällä. Lisäksi teatteri-ilmaisun ohjaaja voi työskennellä sosiaali- ja terveysalan hankkeissa tai soveltaa teatterilähtöisiä työmenetelmiä yhteisöjen kehittämiseen. Teatteri-ilmaisun ohjaaja voi soveltaa nukketeatterin menetelmiä työssään. Teatteri-ilmaisun ohjaaja toimii usein freelancerina tai yrittäjänä.
Näistä saat osaamista
ohjaaminen
dramaturgia
esiintyminen
nukketeatteri
pedagogiikka
Työ teatterialalla
Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:
esityksen ohjaaja
teatteripedagogi
harrastajateatterin ohjaaja
esiintyjä
teatterin opettaja
yleisötyöntekijä
teatterin kouluttaja
esittävän taiteen tuottaja
Hae koulutukseen
Voit hakea tähän koulutukseen yhteishaussa.
Koulutus on mukana seuraavissa hauissa:
Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.
Miten opiskelijat valitaan?
Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan karsivan ennakkotehtävän/valintakokeen perusteella.
Hakulomake Opintopolussa
Miten yhteishaku etenee?
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?
Löydät yhteishaun opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.
Kulttuurialan päivätoteutusten ensikertalaisuuskiintiö on 85 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon. Kultuurialan monimuoto-opintoihin ei ole ensikertalaisuuskiintiötä.
Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.
Koska opinnot alkavat?
Kevään yhteishaussa olevat koulutukset alkavat elokuussa. Tutustu uuden opiskelijan ohjeisiin.
Siirtohaku ja muut haut tutkintoon
Voit hakeutua meille opiskelemaan yhteishaun lisäksi myös muissa hauissa. Huomaathan, että kaikki koulutukset eivät ole mukana kaikissa hakutavoissa.
Siirtohaussa voit hakea siirtoa toisesta suomalaisesta korkeakoulusta Turun AMK:iin, tai siirtyä opiskelemaan AMK-tutkinnosta toiseen Turun AMK:n sisällä.
- Katso tarkemmat ohjeet siirtohakuun.
- Jos tämä koulutus on mukana haussa, löydät hakulomakkeen samasta Opintopolkulinkistä kuin yhteishaun lomakkeen.
Jos opintosi ovat jääneet kesken, voit hakea opiskeluoikeutta Turun AMK:iin ja suorittaa opintosi loppuun.
- Katso tarkemmat ohjeet opiskeluoikeuden uudelleen hakemiseen.
Näin meillä opiskellaan
Teatterikoulutuksessa tehdään paljon yhteistyötä mm. taidelaitosten, teattereiden ja festivaalien kanssa. Yhteistyötahoja ovat mm. Turun kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teatern, Tehdas Teatteri, Aura of Puppets, Helsingin kaupunginteatteri, FinFringe –festivaali ja TIP-fest. Yhteys ammatissa toimiviin teatteri-ilmaisun ohjaajiin on jatkuva.
Opiskelet vastikään remontoiduissa tiloissa Turun kauniissa jokirannassa ammattitaitoisten opettajien johdolla. Taideakatemian monitaiteinen ympäristö antaa sinulle ainutlaatuiset mahdollisuudet osallistua erilaisiin taidealat yhdistäviin produktioihin. Opintojen osana tuotetaan erilaisia kaikille avoimia esityksiä, joissa saat kokemusta yleisötyöstä.
Seuraa Instagramissa @taideakatemia_teatteri
Kun valmistut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi, olen varma, että osaat ohjata ryhmää ja tiedät minkälaisista palasista teatteriesitys koostuu. Tiedät mikä on himmennin ja olet päässyt nakuttelemaan valopöytää. Tekijänoikeudet ovat sinulle tuttu asia ja osaat antaa sekä rakentavaa että positiivista palautetta. Tiedät mitä on prosessidraama ja sinulla on työkaluja sekä tekstilähtöisen että devising-pohjaisen teatterin tekemiseen. Olet lukenut näytelmiä ja osaat suullisesti ja kirjallisesti reflektoida ja presentoida omaa osaamistasi. Osaat paljon muutakin ja ennen kaikkea sinusta tulee korkeakoulutettu teatterityöntekijä. Nauti siitä, ja nauti nelivuotisesta matkasta kohti sitä!
Ronja, valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja
Kysy lisää
Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut
Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:
Tervetuloa Taideakatemiaan
Taideakatemia on kulttuurin ja taiteen ammattilaisten kouluttaja. Taideakatemiassa kohtaavat esittävien taiteiden, kuvataiteen, media-alan ja musiikin ammattilaiset. Opiskelijat pääsevät osaksi monitaiteista yhteisöä ja aktiivista kulttuurikaupunkia. Korkeatasoiset koulutukset tarjoavat hyvät työllistymismahdollisuudet ja omannäköisen työuran.
Uudelle opiskelijalle
Tervetuloa opiskelijaksi, hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.
Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!
Opiskelijakaupunkina Turku
Turku on todellinen opiskelijakaupunki, jo vuodesta 1640. Kaupungissa on yhteensä on 40 000 korkeakouluopiskelijaa. Turussa kaikki on lähellä ja arki sujuu. Turkulaisista korkeakouluopiskelijoista 98 % suosittelee Turkua opiskelupaikkana.