Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.3.2014

Armotonta menoa: Köysiratagallerian näyttely

Taideakatemia
Köysiratagalleria, Linnankatu 54-60 , 20100Turku

26.2.2014 klo 12:00 - 7.3.2014 klo 18:00

”Armotonta menoa” on Mirja Hanikan ja Veera Järveläisen neljäs yhteisnäyttely, joka käsittelee rehellisellä otteella yksilön kokemuksia yhteiskunnassa. Näyttely koostuu kahdesta erillisestä maalauskokonaisuudesta ja yhteisestä video-installaatiosta. Hanikka ja Järveläinen ovat Turun AMK:n Taideakatemian kolmannen vuosikurssin kuvataideopiskelijoita.

Näyttelyn yhteisenä lähtökohtana on tuoda esille elämässä harvemmin merkittävinä pidettyjä asioita, kaikessa vakavassa humoristisuudessaan. Pääroolissa ovat yksilön kokemukset ja selviytymiskeinot arjessa ja omassa elinpiirissään. Hanikan ja Järveläisen rosoinen ja värikylläinen ilmaisu tukee teosten välitöntä tunnelmaa.

Rehellisyys ja huumori pohjana erilaisille teoksille

Hanikan teokset käsittelevät yksilön tunnetiloja abstraktin maalauksen keinoin. Hienovaraisten kauneuden kokemusten ja jopa henkisten asioiden näkymättömyys tuloskeskeisessä yhteiskunnassa, muodostuu teoksissa kaoottiseksi kaipuuksi eheyteen. Maalausten abstrahoitujen maisemien oudot näkymät vaihtelevat tunnelmaltaan seesteisestä uhkaavaan, leikkimielisiä ylilyöntejä unohtamatta.

Järveläisen esittävissä maalauksissa kuvataan elämän yksityiskohtia, tuoden henkilökohtaiset tarinat samaistuttaviksi. Arjen rujous, sekä siitä selviäminen näyttäytyvät surkuhupaisassa valossa.

Yhteinen video-installaatio ”Suomi pop shits” on saanut ideansa ihmisten inhoamista suomi pop -kappaleista. Suomalaisen ”junttikulttuurin” kauheus tuodaan esille humoristisesti, hyvän ja huonon maun rajoja sekoittaen.

– Emme kumpikaan ole mitään muusikoita taikka videotaiteilijoita, mutta pitää tehdä rohkeasti sitä mikä kiinnostaa, vaikka aihe olisi kuinka kummallinen. Sellaisella asenteella olemme koettaneet toimia parhaamme mukaan”, sanoo Mirja Hanikka.

Köysiratagalleria on avoinna ma–pe klo 12–17. Sisäänkäynti galleriaan Varvintorilta (Linnankatu 56).

 Lue Mirja Hanikan ja Veera Järveläisen haastattelu.

Tapahtumalistaukseen »