Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.4.2024

Turun ammattikorkeakoululle merkittävä lahjoitus tutkimukseen

Turun ammattikorkeakoulu on saanut merkittävän lahjoituksen IoT Paja Säätiöltä. Lahjoitussumma on lähes miljoona euroa, ja sillä edistetään Turun ammattikorkeakoulun IoT-tutkimusta.

Käytännössä lahjoitussummalla, 950 000 euroa, keskitytään sulautetun mikroelektroniikan ja IoT:n osaamisen vahvistamiseen, teollisuuden IoT-pohjaisiin autonomisiin järjestelmiin ja IoT:n ja teollisen metaversen yhdistämisen mahdollisuuksiin.  

– Tutkimustyön tavoitteena on selvittää Varsinais-Suomen alueen yritysten nykyisiä ja tulevia tarpeita mikroelektroniikan- ja IoT-koulutuksen sekä erityisesti TKI:n osalta. Samalla vahvistamme Turun ammattikorkeakoulun ja alueen osaamisen lisääntymistä IoT-asioissa ja ylipäätään nykyiseen mikroelektroniikkatarpeeseen liittyvän tutkimusinfran rakentamista ja kehitystä, selventää Turun ammattikorkeakoulun ICT-osaamisalueen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Tero Reunanen.  

IoT Paja -säätiö perustettiin vuonna 2017 tukemaan ja vauhdittamaan kotimaisten startup- sekä pienten ja keskisuurien yritysten IoT-teknologiaa hyödyntävien tuotteiden ja palveluratkaisujen kehitystä, ja sen perustamisen mahdollisti Microsoftin investointi osana yhtiön Suomi100-juhlavuoden hankkeita. Alun perinkin määräaikaiseksi perustetun säätiön toiminta lakkautetaan kuluvan vuoden aikana ja sen jäljellä olevat pääoma, yhteensä noin kolme miljoonaa euroa, kohdistetaan kolmelle suomalaiselle korkeakoululle: Turun AMK:lle, Aalto-yliopistolle ja LUT-yliopistolle.  

– IoT Paja Säätiö haluaa tukea alan tulevaisuuden kehitystä ja osaamista Suomessa, minkä vuoksi säätiö on päättänyt käyttää jäljellä olevan pääomansa perustaakseen IoT-teknologioiden ja tekoälyn kehitykseen liittyviä hankkeita ja koulutusohjelmia yhteistyössä valittujen korkeakoulujen kanssa. Uskomme, että yhteensä lähes kolmen miljoonan euron investointimme vahvistaa kotimaista teknologiaosaamista sekä koulujen opetusohjelmissa että yritysmaailmassa ja on samalla merkittävä panostus Suomen tulevaisuuden kilpailukykyyn. Toivomme myös säätiössä, että nyt perustettavat hankkeet ja koulutusohjelmat kannustaisivat muita säätiöitä ja yrityksiä joko liittymään nyt perustettaviin monivuotisiin hankkeisiin tai tukemaan vastaavalla tavalla omien teknologia-alueidensa kehitystä, sanoo IoT Paja Säätiön toimitusjohtaja Matti Hellgrén

Lahjoitus mahdollistaa uuden tutkimusryhmän perustamisen 

Turun ammattikorkeakoululla on pitkä ja menestyksekäs historia käytännön tutkimuksen toteuttajana. Monipuoliset tutkimusryhmät tekevät vaikuttavaa tutkimusta, joka tukee koko Suomen ja erityisesti Varsinais-Suomen elinkeinoelämää. Esimerkiksi Wireless Communications and Cybersecurity sekä Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmät ovat rakentaneet koko yhteiskuntaa hyödyntäviä automatisoidun vesiliikenteen ratkaisuja ja metaverseteknologiaa ICT-osaamisalueella.

– Olemme varsin iloisia tästä mahdollisuudesta. Tutkimuksemme pääpaino on ollut aina tarjota käytännön ratkaisuja ongelmiin, joita ei perinteisesti korkeakoulumaailmassa ole ollut mahdollisuutta tutkia. Teknologian kehittyminen asettaa haasteita yhteiskunnalle. Lahjoitus mahdollistaa myös kokonaan uuden mikroelektroniikan kehittämiseen keskittyvän tutkimusryhmän perustamisen Turun ammattikorkeakouluun, mutta sen tutkimusfokus päätetään myöhemmin yhdessä alueen teollisten toimijoiden kanssa. Sen toteutuessa voimme palvella Varsinais-Suomen elinkeinoelämää entistä vahvemmin, selventää Turun ammattikorkeakoulun vararehtori Juhani Soini. 

Sijoita inhimilliseen pääomaan

Meiltä valmistuneista 78 prosenttia on koulutustaan vastaavassa työssä. 67 prosenttia meillä opiskelleista työskentelee Varsinais-Suomessa vielä 5 vuotta valmistumisensa jälkeenkin. Lahjoittamalla sijoitat innovatiiviseen työelämän kehittämiseen ja käytännönläheiseen TKI-toimintaan.