Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.4.2024

Poikkeuksellisesta opinnäytetyöstä syntyi oppikirja kansainvälisille markkinoille

Hannu Ojasalon opinnäytetyön pohjalta on julkaistu tänä keväänä kirja “Control Tower Business in Logistic Services ─ How to Simulate Strategies and the Business Plan(s)”. Teos on Turun ammattikorkeakoulun ensimmäinen opinnäytetyö, josta on julkaistu englanninkielinen kirja ulkomailla.

Teksti ja kuva: Mari Loikkanen

Turun AMK:n yliopettaja Keijo Varis huomasi potentiaalin heti, kun hän ohjasi Hannu Ojasalon MBA in Business Management -koulutusohjelman opinnäytetyötä nimeltä ”Teoreettinen esimerkki, miten käyttää strategian ja liiketoiminnan simulointia ennen aloittamista kansainvälisillä markkinoilla uudella SAAS-ratkaisulla: Tapaus Control Tower”.

Opinnäytetyö yhdisteli poikkeuksellisella tavalla globaalia logistiikkaa, tietotekniikkaa, laskentatointa, strategiaa, liiketoimintasuunnitelman tekemistä ja niiden simulointia.

─ Työ yhdisti sellaisia asioita, joita muut eivät ole aiemmin yhdistäneet ja myös ohjasin opinnäytetyötä siihen suuntaan. Se sisältää esimerkiksi laskentatoimen osalta numeerista Excel-laskentaa, ei pelkkää teoriaa. Kokonaisuus oli monialainen ja käytännöllinen, opinnäytetyön ohjannut Keijo Varis kertoo.

Varis innostui työstämään opinnäytetyön pohjalta englanninkielisen kirjan kansainvälisille markkinoille yhteistyössä Ojasalon kanssa. Mukaan pyydettiin Turun AMK:n MBA in Business Management -tutkinnon opiskelija Pirjo Ekblom, joka huolehti kirjan kieliasun sellaiseksi, että se vastaa englanninkielistä ammattisanastoa ja on tyyliltään lähempänä akateemista englantia.

Aihe kumpusi päivätyöstä

Insinööri ja tietojenkäsittelyn maisteri Hannu Ojasalo on opiskellut useamman YAMK-tutkinnon Turun AMK:ssa työuransa ohella. Yksi niistä on teknologiaosaamisen johtamisen YAMK-tutkinto, joka liittyi olennaisesti kirjan tekemiseen.

Aiheen hän ammensi alun perin omasta päivätyöstään bisneksen ja teknologian maailmasta. Ojasalo työskentelee liiketoimintaratkaisuja tarjoavassa Roima Intelligencessä Suomen myyntijohtajana.

Kirjassa simuloidaan globaalin logistiikkapalvelun kontrollitorniliiketoiminnan strategiaa ja liiketoimintasuunnitelmaa. Kirja tarjoaa ohjenuoran, miten liiketoimintaa aloitellessa strategia ja liiketoimintasuunnitelma kannattaa testata eli simuloida Excelillä.

─ Kirja sopii niin oppikirjaksi ympäri maailmaa kuin bisnesihmisille laajemminkin. Tämä ei ole vain akateemiseen tarpeeseen, vaan myös käytännön ihmisille sopiva teos, Keijo Varis kuvailee.

Selkeä työnjako hyödytti

Kirjan syntyprosessissa kolmikolla oli selvä työnjako. Työ hoitui etänä ja jokainen huolehti omasta tontistaan.

Alkuperäinen opinnäytetyö oli Hannu Ojasalon käsialaa. Hän hyväksyi Ekblomin tekemät englannin kielen tekstikorjaukset. Varis ohjasi opinnäytetyön, hankki kirjalle julkaisijan ja kirjoitti siihen uuden kappaleen ”Simulations”. Varis myös hankki kirjalle sopivan kansikuvan ja yhtenäisti terminologian tekstin tarkistusvaiheessa.

Pirjo Ekblom on asunut yli 30 vuotta Englannissa ja on opiskellut aiemman tutkintonsa rahoituksesta Lontoon yliopiston Birkbeck Collegessa. Hänelle englanninkielisen tekstin tarkistaminen ja muokkaaminen oli luontevaa.

─ Kukaan meistä ei olisi yksin kyennyt saattamaan kirjaa julkaisukelpoiseksi, mutta yhteistyöllä pystymme mihin vain. Nyt olemmekin sitten kansainvälisiä kirjailijoita, Keijo Varis kiittelee.

Oma lukunsa oli löytää kirjalle kustantaja. Varis onnistui saamaan kaupallisen akateemisen kustantajan Iso-Britanniasta, Cambridge Scholarsin, aiempien akateemisten, intialaisten kontaktiensa kautta.

Opiskelijoiden taso korkea

Varis peräänkuuluttaa, kuinka tärkeää on tunnistaa YAMK-töiden potentiaali. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana hän on julkaissut kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa opiskelijoidensa kanssa näiden opinnäytetöistä 12 englanninkielistä vertaisarvioitua artikkelia. Kirjan julkaiseminen opinnäytetyön pohjalta on nyt ensimmäinen laatuaan.

Turun AMK:n rehtori Vesa Taatilan mukaan kirja on hyvä osoitus siitä, miten tasokasta opiskelija-ainesta ammattikorkeakoulun Master-koulutuksissa on.

─ Täällä on eri alojen kokeneet ammattilaiset opiskelemassa ja kehittämässä itseään. Samalla kirja osoittaa myös sen, kuinka hyvää osaamista meillä on opinnäytetöiden ohjauspuolella, Taatila sanoo.

MBA in Business Management -tutkinto oli Suomen haetuin YAMK-ohjelma vuoden 2023 syksyn yhteishaussa.

Pääkuvassa vasemmalta Pirjo Ekblom, Hannu Ojasalo, Vesa Taatila ja Keijo Varis.