Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.10.2018

Eija Saarinen palkittiin animaation sankarina

Elokuva-alan järjestöjen palkinnot jaettiin torstaina 27.9. Helsingissä G Livelabissa pidetyssä palkintojuhlassa. Taideakatemian animaation lehtori Eija Saarinen palkittiin tilaisuudessa Animaation sankari –palkinnolla. Palkinnon myönsi Animaatiokilta, joka on animaation tekijöiden oma järjestö.

Teksti: Ohto Lankila
Kuva: Alejandro Lorenzo

- Tuntuu todella hienolta, varsinkin kun palkinto tuli alan ihmisiltä, kommentoi Eija Saarinen saavutustaan.

Perusteluina palkinnon saamiselle oli, että Saarinen on tehnyt pitkäjänteisen työn sekä pedagogisena mahdollistajana että taideanimaation puolestapuhujana. Saarinen on valmistanut menestyksekkäästi uusia animaationtekijöitä Taideakatemian animaatiolinjalta sekä kaupallisen että taideanimaation pariin. Jatkuvista koulutusleikkauksista huolimatta hän on pitänyt yllä Turun animaatiolinjan korkeaa tasoa ja nostanut suomalaista animaatio-osaamista ahkerasti esille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Animaation opettajana Saarinen on työskennellyt Turun ammattikorkeakoulussa vuodesta 1994 lähtien.  Hän sanoo, että moni asia on muuttunut sinä aikana.

- Kyllä meitä aika hulluina pidetiin silloin, kun minä tähän tulin. Se tuntui silloin todella oudolta Suomessa, että aletaan kouluttaa animaattoreita. Silloin ajateltiin, että animaatio on vain lapsille, eikä kukaan ottanut sitä kovin vakavasti. Pitkälle ollaan kuitenkin päästy siitä hetkestä, ja iso kiitos Turun AMK:lle ja Taideakatemialle, että ollaan saatu työskennellä täällä ja katto on tarjottu pään päälle.

Taiteellisuus on animaation ominta ilmaisumuotoa

Animaation kysyntä on nykypäivänä noussut valtavasti. Peliteollisuus on kasvanut räjähdysmäisesti, ja elokuvan muodossakaan animaatiota ei enää pidetä yksinomaan lasten juttuna. Niin sanottu kaupallinen puoli animaation alalla kukoistaa ja työllistää monia ihmisiä, mutta Eija Saarinen pitää tärkeänä, että animaattorit keskittyisivät myös lyhytelokuviin ja animaation taiteelliseen puoleen.

- Henkilökohtaisesti toivoisin, että ihmiset jaksaisivat taistella sitä raskasta tietä ja tehdä myös animaation taidetta. Olisi hienoa, jos Suomi nousisi vielä samaan asemaan kuin esimerkiksi Ranska tai Kanada, joissa tehdään hyvin paljon animaation lyhytelokuvia. Tehdään sitä animaation ominta ilmaisumuotoa ja tutkitaan sitä niissä teoksissa.

Saarinen mainitsee, että rahoitus on toki aina ongelmana näissä projekteissa, mutta toivoo animaattoreilta rohkeutta lähteä toteuttamaan omia ideoitaan.

- Moni meiltä valmistunut opiskelija onkin lähtenyt toteuttamaan tätä puolta, mutta rohkeasti vaan lisää. Meidän painotus täällä Taideakatemiassa on ollut myös siellä taideanimaation puolella ja siten ollaan erotuttu myös muista kouluista Suomessa.

Animaation on Suomessa hyvällä pohjalla

Animaation kenttä on hyvin laaja ja animaatiota tehdään hyvin monin tavoin nykyään. Suomi on tullut mukaan animaation kenttään Euroopan laajuisesti, joka on suuri harppaus alalla.

Syyskuussa järjestettiin Ranskassa jokavuotinen Cartoon Forum -tapahtuma, jossa pitchataan animoituja tv-sarjoja rahoituksen saamiseksi. Tapahtumassa on nykyään vuosittain paljon suomalaisia projekteja, ja tänä vuonna Cartoon Forumissa kohdistettiin huomio suomalaiseen osaamiseen. Paikalle kutsuttiin suomalaisia edustajia, joissa oli mukana myös Taideakatemian opiskelijoita.  

Myös elokuun vaihteessa järjestetty Turku Animated Film Festival, tuttavallisemmin TAFF, on kasvattanut kävijämääräänsä vuosivuodelta.

Animaation voi siis Suomessa hyvin ja osa kiitoksesta kuuluu ammattilaisille kuten Eija Saariselle. Koulutuksen resursseista on leikattu Saarisen uran aikana monesti, mutta siitä huolimatta hän on onnistunut valmistamaan raudankovia ammattilaisia, vuosi vuoden jälkeen.

- Ehkä se vaatii tällaisen hullun, joka jaksaa veivata ja pitää sitä työtä mitä tekee erittäin tärkeänä, Saarinen naurahtaa.